Hamburger z frytkami z batatów - przepisy EASY FRY OVEN & GRILL 9 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Hamburger z frytkami z batatów

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 48 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    28 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 800 g Batat

  • 1 łyżka Czubata łyżka mąki

  • 1 łyżeczka Sól

  • 1 łyżka Olej rzepakowy

  • 4 Kotlet do hamburgera

  • 4 kawałek Ser cheddar

  • 4 Bułki do hamburgerów

  • 2 łyżka Musztarda

  • 2 garść Rukola

  • 1 Pomidor

Akcesoria

  • Grill
    Grill
  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia
  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Obierz bataty i pokrój je na frytki o szerokości 2 cm. Połóż je na ściereczce i poczekaj, aż się dobrze wysuszą, a następnie wrzuć do miski. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj i upewnij się, że wszystkie frytki są dobrze pokryte. Dodaj olej i wymieszaj wszystko. Włóż wszystko do koszyka do frytek w urządzeniu Easy Fry Oven & Grill. Umieść koszyk na środkowej półce, a pod spodem – tacę ociekową. Wybierz program FRYTKI i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Etap 2 /5

Po zakończeniu programu wymieszaj bataty i umieść tacę grillową na górnej półce. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb GRILL i nagrzewaj tacę przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Etap 3 /5

Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, połóż kotlety na płycie grillowej. Zamknij drzwiczki, ponownie wybierz tryb GRILL i piecz przez 4 minuty w temperaturze 200°C. Połóż plasterki sera na kotletach i piecz jeszcze przez 2 minuty w trybie GRILL.

Etap 4 /5

Wyjmij tacę grillową z hamburgerami. Połóż na grillu otwarte bułki hamburgerowe, ustaw tryb GRILL i piecz przez 2 minuty.

Etap 5 /5

Włóż posiekane steki do opieczonych bułek i polej musztardą. Ozdób liśćmi rukoli i plasterkami pomidora. Podawaj z frytkami batatów.