Kapusta kiszona zasmażana
- Całkowity czas 21 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 11 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
600 g kapusty kiszonej
1 średnia cebula
3 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka sól
pieprz
2 łyżeczka cukru
2 łyżka masła
2 łyżka mąki pszennej
125 ml wody
1 l Wody
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Kapustę kiszoną wypłukać, odsączyć i pokroić . Cebulę drobno pokroić w kosteczkę
Etap 2 /5
Kapustę wrzucić do garnka, a następnie zalać wodą tak aby przykryła kapustę. Dodać płaską łyżkę soli, 2 łyżeczki cukru, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
Etap 3 /5
Ugotowaną kapustę przełożyć na durszlak do odsączenia
Etap 4 /5
Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni, dodać 2 łyżki mąki. Kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru, podlać wodą i dokładnie wymieszać
Etap 5 /5
Do garnka z zasmażką przełożyć odsączoną kapustę, doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Dobrze wszystko wymieszać