Karmelizowane pałki z kurczaka z imbirem i prażoną kukurydzą
Tefal
Przepis według Tefal

Karmelizowane pałki z kurczaka z imbirem i prażoną kukurydzą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

8 osób

  • 3 łyżka Płynny miód

  • 3 łyżka Sos sojowy

  • 1.5 łyżka Posiekany imbir

  • 16 Pałki z kurczaka (ok. 1,3 kg)

  • 8 Kolby kukurydzy pakowane próżniowo

  • 3 łyżka Olej

  • Sól, pieprz

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /4

W misce wymieszaj miód, sos sojowy i imbir. Dodaj pałki i dobrze wymieszaj, aby pokryć je sosem, a następnie marynuj przez godzinę.

Etap 2 /4

Włóż tacę grillową do urządzenia i umieść na niej naprzemiennie połowę pałek. Ustaw tryb KURCZAK i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C. Po 10 minutach obróć pałki i wznów program. Upiecz resztę pałek z kurczaka w ten sam sposób. Jeśli korzystasz z urządzenia Easy Fry Oven & Grill 9in1, połóż pałki na obu grillach naprzemiennie (po 6 pałek na 1 grillu). Włóż tace na górną i środkową półkę Easy Fry Oven & Grill, a na dole umieść tacę ociekową. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb KURCZAK i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C. Po 10 minutach otwórz drzwiczki, zmień półki i obróć pałki z kurczaka, a następnie ponownie zamknij drzwiczki, aby wznowić gotowanie.

Etap 3 /4

Po zakończeniu programu wyjmij pałki z kurczaka, wsuń tacę grillową na najwyższą półkę, a następnie ustaw tryb GRILL i nagrzewaj przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Etap 4 /4

Weź ręcznik papierowy i wytrzyj kolby kukurydzy. Posmaruj je olejem i posyp solą i pieprzem. Po rozgrzaniu urządzenia umieść kolby obok siebie na tacy grillowej, wybierz tryb GRILL i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C. Obróć kolby w połowie pieczenia, a następnie podawaj z karmelizowanymi pałkami z kurczaka.