Kawałki dorsza w panierce
- Całkowity czas 55 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
8 osób
430 g Filety z dorsza
3 Małe obrane szalotki
1.5 Mała czerwona papryka chili
230 g Mąka
6.5 cl Niesłodzone mleko skondensowane
3 Żółtka
3 goździk Drobno posiekany czosnek
1 łyżka Świeży lub suszony tymianek
Sól, pieprz
3 łyżka Olej
Akcesoria
Koszyk do smażenia
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Włóż rybę do rondla z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Odstaw na 3 minuty. Odsącz, odfiletuj i rozdrobnij widelcem. Drobno posiekaj obraną szalotkę i papryczkę chili z usuniętymi nasionami.
Etap 2 /4
Włóż wszystkie składniki do miski (z wyjątkiem oleju) i wymieszaj do uzyskania ciasta. Ciasto powinno być lekko lepkie i elastyczne.
Etap 3 /4
Włóż tacę grillową do urządzenia i umieść na niej kawałek papieru do pieczenia. Posmaruj olejem. Za pomocą 2 łyżeczek deserowych uformuj z ciasta quenelle (knedle z rybą). Połóż 12 knedli na tacy grillowej, tak aby nie stykały się ze sobą. Posmaruj je niewielką ilością oleju. Ustaw tryb FRYTKI i smaż przez 15 minut w temperaturze 200°C. 3 minuty przed zakończeniem programu otwórz drzwiczki, obróć knedle i ponownie zamknij drzwiczki, aby dokończyć gotowanie. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven & Grill 9in1, do koszyka do frytek włóż kawałek papieru do pieczenia. Posmaruj olejem. Za pomocą 2 łyżeczek deserowych uformuj z ciasta quenelle (knedle z rybą). Włóż 12 knedli do koszyka, tak aby nie stykały się ze sobą. Posmaruj je niewielką ilością oleju. Umieść koszyk na środkowej półce i zamknij drzwiczki. Ustaw tryb FRYTKI i smaż przez 15 minut w temperaturze 200°C. 3 minuty przed zakończeniem programu otwórz drzwiczki, obróć knedle i ponownie zamknij drzwiczki, aby dokończyć gotowanie.
Etap 4 /4
Wyjmij knedle z koszyka, jeszcze raz posmaruj papier olejem, weź drugą porcję i powtórz kroki.