Kawałki dorsza w panierce - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kawałki dorsza w panierce

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 430 g Filety z dorsza

  • 3 Małe obrane szalotki

  • 1.5 Mała czerwona papryka chili

  • 230 g Mąka

  • 6.5 cl Niesłodzone mleko skondensowane

  • 3 Żółtka

  • 3 goździk Drobno posiekany czosnek

  • 1 łyżka Świeży lub suszony tymianek

  • Sól, pieprz

  • 3 łyżka Olej

Akcesoria

  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Włóż rybę do rondla z zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Odstaw na 3 minuty. Odsącz, odfiletuj i rozdrobnij widelcem. Drobno posiekaj obraną szalotkę i papryczkę chili z usuniętymi nasionami.

  • 430g Filety z dorsza
  • 3 Małe obrane szalotki
  • 1.5 Mała czerwona papryka chili

Etap 2 /4

Włóż wszystkie składniki do miski (z wyjątkiem oleju) i wymieszaj do uzyskania ciasta. Ciasto powinno być lekko lepkie i elastyczne.

  • 230g Mąka
  • 6.5cl Niesłodzone mleko skondensowane
  • 3 Żółtka
  • 3goździk Drobno posiekany czosnek
  • 1łyżka Świeży lub suszony tymianek
  • Sól, pieprz

Etap 3 /4

Włóż tacę grillową do urządzenia i umieść na niej kawałek papieru do pieczenia. Posmaruj olejem. Za pomocą 2 łyżeczek deserowych uformuj z ciasta quenelle (knedle z rybą). Połóż 12 knedli na tacy grillowej, tak aby nie stykały się ze sobą. Posmaruj je niewielką ilością oleju. Ustaw tryb FRYTKI i smaż przez 15 minut w temperaturze 200°C. 3 minuty przed zakończeniem programu otwórz drzwiczki, obróć knedle i ponownie zamknij drzwiczki, aby dokończyć gotowanie. Jeśli posiadasz urządzenie Easy Fry Oven & Grill 9in1, do koszyka do frytek włóż kawałek papieru do pieczenia. Posmaruj olejem. Za pomocą 2 łyżeczek deserowych uformuj z ciasta quenelle (knedle z rybą). Włóż 12 knedli do koszyka, tak aby nie stykały się ze sobą. Posmaruj je niewielką ilością oleju. Umieść koszyk na środkowej półce i zamknij drzwiczki. Ustaw tryb FRYTKI i smaż przez 15 minut w temperaturze 200°C. 3 minuty przed zakończeniem programu otwórz drzwiczki, obróć knedle i ponownie zamknij drzwiczki, aby dokończyć gotowanie.

  • 3łyżka Olej

Etap 4 /4

Wyjmij knedle z koszyka, jeszcze raz posmaruj papier olejem, weź drugą porcję i powtórz kroki.