Dorsz w orzechowej panierce z zielonym pesto i talarkami z ziemniaków - przepisy Dual EasyFry | Tefal
Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)
Przepis według Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)

Dorsz w orzechowej panierce z zielonym pesto i talarkami z ziemniaków

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • Ziemniaki:

  • 4 Ziemniaki

  • 2 łyżka Oliwy

  • Sól

  • 1 łyżeczka Wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka Czosnku w proszku

  • Ryba:

  • 300 g Fileta z dorsza (lub innej białej ryby, np. mintaja, sandacza)

  • Orzechów włoskich lub migdałów

  • 3 łyżka Panierki panko

  • 2 łyżka Mąki

  • Sól i pieprz

  • 4 łyżeczka Zielonego pesto

  • Oliwa w sprayu lub pędzelek do natłuszczenia

  • Sos ziołowy:

  • 150 g Jogurtu greckiego

  • Świeża pietruszka (posiekana)

  • Świeży koperek (posiekany)

  • Z ½ cytryny

  • Sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Ziemniaki: Pokrój ziemniaki w cienkie talarki, wymieszaj z oliwą, solą, wędzoną papryką i czosnkiem. Przełóż do dużej komory podwójnego air fryer’a i piecz w 180°C przez 30 minut, mieszając w połowie pieczenia.

  • Ziemniaki:
  • 4 Ziemniaki
  • 2łyżka Oliwy
  • Sól
  • 1łyżeczka Wędzonej papryki
  • 1łyżeczka Czosnku w proszku

Etap 2 /5

Panierka: Posiekaj orzechy i wymieszaj z panierką panko.

  • garść Orzechów włoskich lub migdałów
  • 3łyżka Panierki panko

Etap 3 /5

Ryba: Filety dopraw solą i pieprzem, lekko obtocz w mące, następnie posmaruj z obu stron zielonym pesto i obtocz w przygotowanej panierce orzechowej. Przełóż do mniejszej komory air fryer’a, delikatnie spryskaj oliwą lub posmaruj pędzelkiem. Piecz w 180°C przez 15 minut.

  • Ryba:
  • 300g Fileta z dorsza (lub innej białej ryby, np. mintaja, sandacza)
  • 2łyżka Mąki
  • Sól i pieprz
  • 4łyżeczka Zielonego pesto
  • Oliwa w sprayu lub pędzelek do natłuszczenia

Etap 4 /5

Sos ziołowy: Wymieszaj jogurt grecki z posiekaną pietruszką, koperkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.

  • Sos ziołowy:
  • 150g Jogurtu greckiego
  • Świeża pietruszka (posiekana)
  • Świeży koperek (posiekany)
  • sok Z ½ cytryny
  • Sól i pieprz

Etap 5 /5

Podanie: Podawaj rybę z chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi i ziołowym sosem. Całość możesz skropić dodatkowo sokiem z cytryny. Smacznego!

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
15 min.

Dorsz w orzechowej panierce z zielonym pesto i talarkami z ziemniaków

ratings.NaN

Dorsz w orzechowej panierce z zielonym pesto i talarkami z ziemniaków - przepisy Dual EasyFry | Tefal
Dorsz w orzechowej panierce z zielonym pesto i talarkami z ziemniaków
Tefal
Tefal
55 min.

Kawałki dorsza w panierce

ratings.NaN

Dorsz w orzechowej panierce z zielonym pesto i talarkami z ziemniaków - przepisy Dual EasyFry | Tefal
Kawałki dorsza w panierce
Tefal
Tefal
10 min.

Gulasz z zielonej soczewicy i ziemniaków

Review 5 stars (average)

1 Recenzje

Dorsz w orzechowej panierce z zielonym pesto i talarkami z ziemniaków - przepisy Dual EasyFry | Tefal
Gulasz z zielonej soczewicy i ziemniaków
Tefal
Tefal
20 min.

Pałki z kurczaka musztardowo-ketchupowe z talarkami i surówką z marchewki

ratings.NaN

Dorsz w orzechowej panierce z zielonym pesto i talarkami z ziemniaków - przepisy Dual EasyFry | Tefal
Pałki z kurczaka musztardowo-ketchupowe z talarkami i surówką z marchewki
Tefal
Tefal
35 min.

Filety z kurczaka w panierce

ratings.NaN

Dorsz w orzechowej panierce z zielonym pesto i talarkami z ziemniaków - przepisy Dual EasyFry | Tefal
Filety z kurczaka w panierce