Dorsz w orzechowej panierce z zielonym pesto i talarkami z ziemniaków
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Ziemniaki:
4 Ziemniaki
2 łyżka Oliwy
Sól
1 łyżeczka Wędzonej papryki
1 łyżeczka Czosnku w proszku
Ryba:
300 g Fileta z dorsza (lub innej białej ryby, np. mintaja, sandacza)
Orzechów włoskich lub migdałów
3 łyżka Panierki panko
2 łyżka Mąki
Sól i pieprz
4 łyżeczka Zielonego pesto
Oliwa w sprayu lub pędzelek do natłuszczenia
Sos ziołowy:
150 g Jogurtu greckiego
Świeża pietruszka (posiekana)
Świeży koperek (posiekany)
Z ½ cytryny
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Ziemniaki: Pokrój ziemniaki w cienkie talarki, wymieszaj z oliwą, solą, wędzoną papryką i czosnkiem. Przełóż do dużej komory podwójnego air fryer’a i piecz w 180°C przez 30 minut, mieszając w połowie pieczenia.
Etap 2 /5
Panierka: Posiekaj orzechy i wymieszaj z panierką panko.
Etap 3 /5
Ryba: Filety dopraw solą i pieprzem, lekko obtocz w mące, następnie posmaruj z obu stron zielonym pesto i obtocz w przygotowanej panierce orzechowej. Przełóż do mniejszej komory air fryer’a, delikatnie spryskaj oliwą lub posmaruj pędzelkiem. Piecz w 180°C przez 15 minut.
Etap 4 /5
Sos ziołowy: Wymieszaj jogurt grecki z posiekaną pietruszką, koperkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawami.
Etap 5 /5
Podanie: Podawaj rybę z chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi i ziołowym sosem. Całość możesz skropić dodatkowo sokiem z cytryny. Smacznego!