Korzenne ciasto dyniowe wg Pati - przepisy Cook4Me | Tefal
Pati Sołtysik
Przepis według Pati Sołtysik

Korzenne ciasto dyniowe wg Pati

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 300 g Dyni bez skórki

  • 2 łyżka Oliwy

  • 250 g Mąki pszennej

  • 2 Jajka

  • 200 g Masła w temperaturze pokojowej

  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia

  • 1.5 łyżeczka Przyprawy korzennej

  • 3.5 łyżeczka Cynamonu

  • 3 łyżeczka Cukru waniliowego

  • 130 g Cukru brązowego

  • 1 łyżka Płynnego miodu

Akcesoria

  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta
  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Dynię pokrój na kawałki i włóż do formy do ciasta Cook4me. Całość oblej dwiema łyżkami oliwy i obsyp dwiema łyżeczkami cynamonu. Dokładnie wymieszaj i włóż formę do urządzenia.

  • Forma do ciasta

Etap 2 /6

Piecz przy użyciu nakładki Extra Crisp przez 20 min w temperaturze 200°C (aż dynia będzie miękka).

  • Extra Crisp

Etap 3 /6

Gdy upieczona dynia wystygnie zblenduj ją na gładką masę.

Etap 4 /6

Zmiksuj masło z jajkami, miodem oraz cukrem brązowym i cukrem waniliowym. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaj puree z dyni. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę korzenną. Zmiksuj na gładką masę.

Etap 5 /6

Formę do ciasta natłuść masłem i wlej ciasto.

Etap 6 /6

Włóż formę z ciastem do Cook4me i załóż pokrywę Extra Crisp. Piecz w temperaturze 190°C przez 50 min (do tzw. suchego patyczka).