Korzenne ciasto dyniowe wg Pati
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
300 g Dyni bez skórki
2 łyżka Oliwy
250 g Mąki pszennej
2 Jajka
200 g Masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
1.5 łyżeczka Przyprawy korzennej
3.5 łyżeczka Cynamonu
3 łyżeczka Cukru waniliowego
130 g Cukru brązowego
1 łyżka Płynnego miodu
Akcesoria
Forma do ciasta Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Dynię pokrój na kawałki i włóż do formy do ciasta Cook4me. Całość oblej dwiema łyżkami oliwy i obsyp dwiema łyżeczkami cynamonu. Dokładnie wymieszaj i włóż formę do urządzenia.
Etap 2 /6
Piecz przy użyciu nakładki Extra Crisp przez 20 min w temperaturze 200°C (aż dynia będzie miękka).
Etap 3 /6
Gdy upieczona dynia wystygnie zblenduj ją na gładką masę.
Etap 4 /6
Zmiksuj masło z jajkami, miodem oraz cukrem brązowym i cukrem waniliowym. Po uzyskaniu gładkiej masy dodaj puree z dyni. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawę korzenną. Zmiksuj na gładką masę.
Etap 5 /6
Formę do ciasta natłuść masłem i wlej ciasto.
Etap 6 /6
Włóż formę z ciastem do Cook4me i załóż pokrywę Extra Crisp. Piecz w temperaturze 190°C przez 50 min (do tzw. suchego patyczka).