Krem truskawkowy z melisą i karmelizowanymi pestkami kabaczka
- Całkowity czas 45 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
150 g truskawki Gariguette
1 łyżka syrop z agawy
50 ml woda
5 liść melisa
1 łyżka serek śmietankowy 0%
25 g suszone pestki kabaczka
1 drobny cukier
0.5 łyżeczka olej słonecznikowy
Czas przygotowania
Etap 1 /9
W małym rondlu podgrzej wodę osłodzoną syropem z agawy. Gdy woda zacznie się gotować, zdejmij rondel z ognia i dodaj listki melisy.
Etap 2 /9
Odstaw do zaparzenia na dziesięć minut.
Etap 3 /9
Umyj truskawki, usuń szypułki i przetnij owoce, jeśli są duże. Włóż truskawki i serek śmietankowy do blendera.
Etap 4 /9
Wyjmij listki melisy z rondla i wlej syrop do blendera.
Etap 5 /9
Ustaw wskazany program na 1 min 30 s i uruchom go, aby uzyskać jednorodną konsystencję. Włóż do lodówki.
Etap 6 /9
Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu olej słonecznikowy. Dodaj pestki kabaczka i smaż przez 5 minut, regularnie mieszając.
Etap 7 /9
Posyp drobnym białym cukrem i karmelizuj na średnim ogniu przez 5–10 minut, stale mieszając.
Etap 8 /9
Umieść na arkuszu papieru do pieczenia.
Etap 9 /9
Posyp krem truskawkowy karmelizowanymi pestkami kabaczka i podawaj.