Kremowy quiche z porem i curry - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kremowy quiche z porem i curry

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

6 osób

  • 1 unit Ciasto kruche

  • 300 g Pory

  • 37 g Seler naciowy

  • 1 cl Oliwa z oliwek

  • 3 unit Jajka

  • 20 cl Śmietana sojowa

  • 10 cl Mleko sojowe

  • 4 g Sól

  • 4 g Curry w proszku

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /12

Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania: ciasto kruche. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Zajmuje to 45 minut: 15 minut przygotowania i 30 minut odpoczynku w lodówce

  • 1unit Ciasto kruche

Etap 2 /12

Rozwałkuj kruche ciasto na grubość od 3–4 mm.

  • 1unit Ciasto kruche

Etap 3 /12

Formę natłuść olejem i włóż do niej ciasto. Delikatnie dociśnij ciasto palcami, aby dopasowało się do krawędzi naczynia, pozostawiając nadmiar ciasta na zewnątrz. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.

Etap 4 /12

Umyj i pokrój pory i seler. Liście selera drobno posiekaj.

  • 300g Pory
  • 37g Seler naciowy

Etap 5 /12

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć plasterki pora i selera, dopraw solą. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pozostaw do ostygnięcia.

  • 300g Pory
  • 37g Seler naciowy
  • 1cl Oliwa z oliwek

Etap 6 /12

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Etap 7 /12

Do osobnej miski odmierz śmietanę, mleko, sól i curry i wymieszaj je.

  • 20cl Śmietana sojowa
  • 10cl Mleko sojowe
  • 4g Sól
  • 4g Curry w proszku

Etap 8 /12

W misie robota umieść jajka. Naciśnij "Start". Po 30 sekundach, kiedy będą ubite, dodaj mieszankę śmietany i mleka.

  • 3unit Jajka
  • Trzepaczka flex

Etap 9 /12

Wyjmij ciasto z lodówki i odkrój nadmiar ciasta nożem.

Etap 10 /12

Pokryj schłodzonym porowym fondue spód z kruchego ciasta.

Etap 11 /12

Wylej na ciasto mieszankę z jaj, mleka i śmietany i piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Etap 12 /12

Podawaj gorące, letnie lub zimne.