Kurczak po chińsku
- Całkowity czas 24 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 14 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 porcja
500 g Filet z kurczaka
2 Cebula
3 Pieczarka
2 Marchew
1 Kapusta pekińska
0.5 l Woda
100 g Cukier trzcinowy
Imbir
4 Czosnek
3 łyżeczka Mąka ziemniaczana
4 łyżka Olej
1 łyżeczka Ocet
4 łyżka Sos sojowy
1 szczypta Sezam
1 szczypta Kiełki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Pokroić filet z kurczaka w paski, kapustę, marchewkę, cebulę, pieczarki, czosnek w kostkę oraz zetrzeć na tarce mały korzeń imbiru
500g Filet z kurczaka 2 Cebula 3 Pieczarka 2 Marchew 1 Kapusta pekińska szczypta Imbir 4 Czosnek
Etap 2 /7
Wlewamy olej i na gorący dodajemy kurczaka i smażymy
500g Filet z kurczaka 4łyżka Olej
Etap 3 /7
Dokładamy resztę pokrojonych składników pieczarki, cebulę, marchewki, kapustę, Imbir oraz czosnek
2 Cebula 3 Pieczarka 2 Marchew 1 Kapusta pekińska szczypta Imbir 4 Czosnek
Etap 4 /7
Wykladamy wszytko zeby mieć pustą misę i teraz sos chiński
Etap 5 /7
Dajemy cukier trzcinowy troszkę podlewamy zimną woda 50ml, do zagotowania następnie ocet najlepiej ryżowy, sos sojowy i resztę zimnej wody. Wody i na koniec zaciągamy mąką ziemniaczana
0.5l Woda 100g Cukier trzcinowy 3łyżeczka Mąka ziemniaczana 4łyżka Olej 1łyżeczka Ocet 4łyżka Sos sojowy
Etap 6 /7
Na koniec do sosu dodajemy wcześniej usmażone składniki i gotujemy pod niskim ciśnieniem 5min
500g Filet z kurczaka 2 Cebula 3 Pieczarka 2 Marchew 1 Kapusta pekińska 0.5l Woda 100g Cukier trzcinowy szczypta Imbir 4 Czosnek 3łyżeczka Mąka ziemniaczana 4łyżka Olej 1łyżeczka Ocet 4łyżka Sos sojowy
Etap 7 /7
Doprawiamy sezamem i kiełkami przed podaniem
1szczypta Sezam 1szczypta Kiełki