Kurczak tabaka po gruzińsku z warzywami
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Bakłażan
300 g Czerwona papryka
300 g Marchewki
150 g Cebula
300 g Mięsiste pomidory
3 goździk Czosnek
1 łyżka Posiekana bazylia
1 łyżka Posiekana pietruszka
2 łyżka Posiekana kolendra
0.5 łyżeczka Utskho-suneli
0.5 łyżeczka Szafran w proszku
0.5 łyżeczka Mielona kolendra
0.5 łyżeczka Mielony czarny pieprz
1 łyżeczka Sól
3 łyżka Olej roślinny
150 ml Woda
1 Mały kurczak w całości (1kg)
5 goździk Czosnek
1 łyżeczka Sól
1 łyżka Olej roślinny
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Weź dobry nóż lub nożyczki do drobiu i przetnij kurczaka wzdłuż piersi, a następnie mocno dociśnij, aby go spłaszczyć. Obierz i zmiażdż ząbki czosnku za pomocą wyciskarki. Wymieszaj z solą i olejem. Wysmaruj sosem wnętrze i skórę.
Etap 2 /4
Umyj bakłażana, pokrój wzdłuż na cztery części, a następnie na kawałki o długości 1,5 cm. Umyj paprykę, usuń nasiona i potnij w kostkę o grubości 3 cm. Obierz marchewki i pokrój je na pałeczki o długości 1,5 cm. Obierz cebulę i pokrój na 12 kawałków. Włóż wszystko do dużej miski. Weź tarkę z dużym oczkiem i zetrzyj pomidory nad miską, wyrzuć skórkę. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, bazylię, pietruszkę, posiekaną kolendrę, utskho-suneli, szafran, kolendrę, pieprz, sól i olej. Wymieszaj i przelej wszystko do formy do pieczenia.
Etap 3 /4
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż kurczaka na płycie grillowej skórą do góry. Piecz przez 20 minut, mieszając warzywa od czasu do czasu. Obróć kurczaka, dolej wodę do warzyw i piecz jeszcze przez 15 minut.
Etap 4 /4
Pokrój kurczaka na 4 kawałki i podawaj z warzywami.