Kurczak tabaka po gruzińsku z warzywami - przepisy OptiGrill 4in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Kurczak tabaka po gruzińsku z warzywami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g Bakłażan

  • 300 g Czerwona papryka

  • 300 g Marchewki

  • 150 g Cebula

  • 300 g Mięsiste pomidory

  • 3 goździk Czosnek

  • 1 łyżka Posiekana bazylia

  • 1 łyżka Posiekana pietruszka

  • 2 łyżka Posiekana kolendra

  • 0.5 łyżeczka Utskho-suneli

  • 0.5 łyżeczka Szafran w proszku

  • 0.5 łyżeczka Mielona kolendra

  • 0.5 łyżeczka Mielony czarny pieprz

  • 1 łyżeczka Sól

  • 3 łyżka Olej roślinny

  • 150 ml Woda

  • 1 Mały kurczak w całości (1kg)

  • 5 goździk Czosnek

  • 1 łyżeczka Sól

  • 1 łyżka Olej roślinny

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL
  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Weź dobry nóż lub nożyczki do drobiu i przetnij kurczaka wzdłuż piersi, a następnie mocno dociśnij, aby go spłaszczyć. Obierz i zmiażdż ząbki czosnku za pomocą wyciskarki. Wymieszaj z solą i olejem. Wysmaruj sosem wnętrze i skórę.

  • 1 Mały kurczak w całości (1kg)
  • 5goździk Czosnek
  • 1łyżeczka Sól
  • 1łyżka Olej roślinny

Etap 2 /4

Umyj bakłażana, pokrój wzdłuż na cztery części, a następnie na kawałki o długości 1,5 cm. Umyj paprykę, usuń nasiona i potnij w kostkę o grubości 3 cm. Obierz marchewki i pokrój je na pałeczki o długości 1,5 cm. Obierz cebulę i pokrój na 12 kawałków. Włóż wszystko do dużej miski. Weź tarkę z dużym oczkiem i zetrzyj pomidory nad miską, wyrzuć skórkę. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, bazylię, pietruszkę, posiekaną kolendrę, utskho-suneli, szafran, kolendrę, pieprz, sól i olej. Wymieszaj i przelej wszystko do formy do pieczenia.

  • 300g Bakłażan
  • 300g Czerwona papryka
  • 300g Marchewki
  • 150g Cebula
  • 300g Mięsiste pomidory
  • 3goździk Czosnek
  • 1łyżka Posiekana bazylia
  • 1łyżka Posiekana pietruszka
  • 2łyżka Posiekana kolendra
  • 0.5łyżeczka Utskho-suneli
  • 0.5łyżeczka Szafran w proszku
  • 0.5łyżeczka Mielona kolendra
  • 0.5łyżeczka Mielony czarny pieprz
  • 1łyżeczka Sól
  • 3łyżka Olej roślinny
  • Blacha do pieczenia XL
  • Blacha do pieczenia

Etap 3 /4

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż kurczaka na płycie grillowej skórą do góry. Piecz przez 20 minut, mieszając warzywa od czasu do czasu. Obróć kurczaka, dolej wodę do warzyw i piecz jeszcze przez 15 minut.

  • 150ml Woda

Etap 4 /4

Pokrój kurczaka na 4 kawałki i podawaj z warzywami.