Kurczak z warzywami zapiekany w cieście
- Całkowity czas 4 godz. 40 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 3 godz. 15 min.
Gotowanie - 1 godz. 20 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
25 cl Mleko 3,2%
40 g Cukier
6 g Suche drożdże
1 łyżka Mąka pszenna
400 g Mąka pszenna
50 g Masło
1 Jajko
1 Żółtko
1 szczypta Sól
1100 g Kurczak
1 Cebula
650 g Puree ziemniaczane
1 szczypta Sól
1 cl Olej roślinny
1 Żółtko
3 cl Mleko
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /13
Gotuj kurczaka przez 1,5-2 godziny.
Etap 2 /13
Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na oleju roślinnym. Połącz puree ziemniaczane z cebulą i dopraw solą.
Etap 3 /13
Oddziel mięso od kości i skóry, pokrój na małe kawałki.
Etap 4 /13
Podgrzej mleko w rondelku do 30-35 stopni. Rozpuścić w nim cukier, 1 łyżkę mąki, drożdże i odstaw w ciepłe miejsce na 12-15 minut.
Etap 5 /13
Mąkę przesiej do osobnej miski.
Etap 6 /13
W rondelku rozpuść masło.
Etap 7 /13
Umieść jajka w misie robota. Naciśnij "Start".
Etap 8 /13
Do misy robota dodaj mąkę, mleko z drożdżami, masło i szczyptę soli. Naciśnij "Start".
Etap 9 /13
Ciasto przełóż do osobnej miski i odstaw na 60 minut.
Etap 10 /13
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do pieczenia. Nałóż na ciasto nadzienie. Zawiń krawędzie ciasta do środka i zabezpiecz.
Etap 11 /13
Nasmaruj ciasto mieszanką żółtka i mleka. Pozostaw na 20 minut.
Etap 12 /13
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Etap 13 /13
Piecz ciasto w temperaturze 170-180 stopni przez 40 minut z termoobiegiem. Następnie w 160 stopniach przez 20-25 minut.