Makaron z pomidorami i soczewicą
Owsiana
Przepis według Owsiana

Makaron z pomidorami i soczewicą

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 160 g Makaronu penne lub świderki

  • 100 g Zielonej soczewicy suchej

  • 400 g Pomidorów krojonych

  • 1 Marchewka

  • 0.5 Cebuli

  • 500 ml Wody

  • 10 g Oliwy z oliwek

  • Soli

  • Świeżo mielony pieprz

  • Świeżej bazylii

  • 1 łyżeczka Cukru

  • 4 łyżka Tartego parmezanu

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Włącz podsmażanie w Cook4Me i wlej łyżkę oliwy. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż przez 1-2 minuty, aż się zeszkli.

Etap 2 /5

Dodaj 500 ml wody, suchą soczewicę, szczyptę soli oraz świeżo mielony pieprz. Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

Etap 3 /5

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posiekaj bazylię.

Etap 4 /5

Kiedy gotowanie zostanie zakończone, otwórz Cook4Me i dodaj puszkę pomidorów, suchy makaron, marchewkę, bazylię oraz łyżeczkę cukru. Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

Etap 5 /5

Gotowe danie dopraw solą i pieprzem do smaku. Podaj makaron na talerzach, posyp go startym parmezanem oraz świeżą bazylią.