Medaliony wołowe z szybkim sosem bearnaise
- Całkowity czas 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Aby przyrządzić sos béarnaise:
8 estragon
4 Pietruszka
6 szt. żółtka (jaja średnie z hodowli ekologicznej)
100 ml białe wino
300 g roztopione, ciepłe niesolone masło
sól
pieprz cayenne
1 szt. cytryna
Aby przyrządzić filet:
8 g medaliony wołowe, 120 g
sól
pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Wybierz program Stek i rozgrzej grill, korzystając z funkcji zwiększania mocy. Aby przyrządzić sos, umyj estragon i trybulę, strząśnij wodę, zerwij liście i drobno posiekaj. Umyj cytrynę w gorącej wodzie, osusz, przetnij na pół i wyciśnij sok.
Etap 2 /3
W misce ułożonej nad garnkiem do kąpieli wodnej mieszaj żółtka z białym winem, aż konsystencja stanie się kremowa. Zdejmij garnek do kąpieli wodnej i miskę z płyty grzejnej i powoli przelej roztopione masło, ciągle mieszając. Dodaj estragon i trybulę, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny.
Etap 3 /3
Posyp medaliony wołowe solą, włóż je do OptiGrill i grilluj zgodnie ze swoimi preferencjami. Po zakończeniu grillowania dopraw mięso pieprzem i podawaj z sosem bearnaise.