Medaliony wołowe z szybkim sosem bearnaise
Tefal
Przepis według Tefal

Medaliony wołowe z szybkim sosem bearnaise

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    5 min.

Składniki

4 osób

  • Aby przyrządzić sos béarnaise:

  • 8 estragon

  • 4 Pietruszka

  • 6 szt. żółtka (jaja średnie z hodowli ekologicznej)

  • 100 ml białe wino

  • 300 g roztopione, ciepłe niesolone masło

  • sól

  • pieprz cayenne

  • 1 szt. cytryna

  • Aby przyrządzić filet:

  • 8 g medaliony wołowe, 120 g

  • sól

  • pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Wybierz program Stek i rozgrzej grill, korzystając z funkcji zwiększania mocy. Aby przyrządzić sos, umyj estragon i trybulę, strząśnij wodę, zerwij liście i drobno posiekaj. Umyj cytrynę w gorącej wodzie, osusz, przetnij na pół i wyciśnij sok.

  • Aby przyrządzić sos béarnaise:
  • 8 estragon
  • 4 Pietruszka
  • 1szt. cytryna

Etap 2 /3

W misce ułożonej nad garnkiem do kąpieli wodnej mieszaj żółtka z białym winem, aż konsystencja stanie się kremowa. Zdejmij garnek do kąpieli wodnej i miskę z płyty grzejnej i powoli przelej roztopione masło, ciągle mieszając. Dodaj estragon i trybulę, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem cayenne i sokiem z cytryny.

  • 6szt. żółtka (jaja średnie z hodowli ekologicznej)
  • 100ml białe wino
  • 300g roztopione, ciepłe niesolone masło
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 1szt. cytryna

Etap 3 /3

Posyp medaliony wołowe solą, włóż je do OptiGrill i grilluj zgodnie ze swoimi preferencjami. Po zakończeniu grillowania dopraw mięso pieprzem i podawaj z sosem bearnaise.

  • Aby przyrządzić filet:
  • 8g medaliony wołowe, 120 g
  • sól
  • pieprz