Paryski placek z kremem
Tefal
Przepis według Tefal

Paryski placek z kremem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

6 osób

  • 1 Kruche ciasto

  • 24 cl Mleko

  • 15 cl Śmietana kremówka

  • 11 cl Woda

  • 1 goździk Laska wanilii

  • 3 Jajka

  • 2 Żółtka

  • 120 g Cukier

  • 45 g Mąka kukurydziana

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj kruche ciasto na blacie na grubość od 3 do 4 mm.

  • 1 Kruche ciasto

Etap 2 /8

Foremkę wysmaruj masłem i włóż do niej ciasto. Delikatnie dociśnij palcami ciasto, aby dopasować je do formy, pozostaw nadmiar ciasta wystający poza formę. Umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.

Etap 3 /8

W rondelku zagotuj mleko, śmietankę, wodę i ziarenka wanilii, regularnie mieszaj szpatułką.

  • 24cl Mleko
  • 15cl Śmietana kremówka
  • 11cl Woda
  • 1goździk Laska wanilii

Etap 4 /8

W misie robota umieśc jajka, żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą. Naciśnij Start'.

  • 3 Jajka
  • 2 Żółtka
  • 120g Cukier
  • 45g Mąka kukurydziana
  • Trzepaczka flex

Etap 5 /8

Naciśnij przycisk "Start", a następnie stopniowo wlewaj do misy robota mieszaninę gorącego mleka, pozostawiając włączone urządzenie.

  • Trzepaczka flex

Etap 6 /8

Umieść wszystko na patelni i zagotuj, ciągle mieszając trzepaczką do momentu aż całość się zagęści.

Etap 7 /8

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Etap 8 /8

Wylej masę na kruchy spód, piecz przez 30 minut w 220 stopniach, a następnie 15 minut w 180 stopniach.