Pieczarkowe szaszłyki i wegetariańskie sajgonki - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 XXL | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pieczarkowe szaszłyki i wegetariańskie sajgonki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 10 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

8 osób

  • 2 łyżeczka Olej sezamowy

  • 1 łyżka Tarty imbir

  • 2 goździk Posiekany czosnek

  • 350 g Poszatkowana kapusta

  • 50 g Starte marchewki

  • 2 Cebulki dymki w plasterkach

  • 1 łyżeczka Sos sojowy

  • Sól, pieprz

  • 12 liść Ryż

  • 4 cl Oliwa z oliwek

  • 250 g Pieczarki

  • 8 Małe szpikulce

Akcesoria

  • Grill
    Grill
  • Separator
    Separator

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Gotuj wszystko przez kilka minut na średnim ogniu. Dodaj olej sezamowy, imbir, 1 ząbek czosnku, kapustę i startą marchewkę. Gotuj, dopóki kapusta nie straci kształtu.

Etap 2 /7

Dodaj cebulki dymki, sos sojowy, sól i pieprz. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Etap 3 /7

Wypełnij miskę ciepłą wodą i rozłóż czystą ściereczkę na powierzchni roboczej. Zanurzaj płaty papieru ryżowego, pozostawiając je w wodzie na kilka minut, a następnie układaj na ściereczce. Na dolną część płatu nałóż mniej więcej 2 łyżki nadzienia. Zwiń najpierw lewą i prawą krawędź, aby pokryć nadzienie, a następnie zwiń w rulon cały płat. Powtarzaj aż do zużycia całego nadzienia. Weź pędzelek kuchenny i posmaruj sajgonki oliwą z oliwek.

Etap 4 /7

W misce wymieszaj pozostały posiekany czosnek, sól, sok z limonki i 20 ml oliwy z oliwek. Włóż pieczarki do miski i dokładnie wymieszaj, aby całkowicie pokryć je marynatą.

Etap 5 /7

Przykryj i włóż do lodówki na 2 godziny. Mieszaj je od czasu do czasu, aby zapewnić stałe pokrycie. Nadziej marynowane pieczarki na szpikulce.

Etap 6 /7

Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz tryb WARZYWA w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz tryb RYBY. Połóż najpierw połowę sajgonek na jednej stronie separatora i rozpocznij pieczenie. Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, wyjmij sajgonki i połóż 4 pieczarkowe szaszłyki na drugiej stronie separatora. Wznów gotowanie. 5 minut przed zakończeniem pieczenia obróć szaszłyki i wznów program.

Etap 7 /7

Po upieczeniu weź drugą porcję i powtórz kroki.