Pieczarkowe szaszłyki i wegetariańskie sajgonki
- Całkowity czas 3 godz. 10 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
8 osób
2 łyżeczka Olej sezamowy
1 łyżka Tarty imbir
2 goździk Posiekany czosnek
350 g Poszatkowana kapusta
50 g Starte marchewki
2 Cebulki dymki w plasterkach
1 łyżeczka Sos sojowy
Sól, pieprz
12 liść Ryż
4 cl Oliwa z oliwek
250 g Pieczarki
8 Małe szpikulce
Akcesoria
Grill Separator
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Gotuj wszystko przez kilka minut na średnim ogniu. Dodaj olej sezamowy, imbir, 1 ząbek czosnku, kapustę i startą marchewkę. Gotuj, dopóki kapusta nie straci kształtu.
Etap 2 /7
Dodaj cebulki dymki, sos sojowy, sól i pieprz. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Etap 3 /7
Wypełnij miskę ciepłą wodą i rozłóż czystą ściereczkę na powierzchni roboczej. Zanurzaj płaty papieru ryżowego, pozostawiając je w wodzie na kilka minut, a następnie układaj na ściereczce. Na dolną część płatu nałóż mniej więcej 2 łyżki nadzienia. Zwiń najpierw lewą i prawą krawędź, aby pokryć nadzienie, a następnie zwiń w rulon cały płat. Powtarzaj aż do zużycia całego nadzienia. Weź pędzelek kuchenny i posmaruj sajgonki oliwą z oliwek.
Etap 4 /7
W misce wymieszaj pozostały posiekany czosnek, sól, sok z limonki i 20 ml oliwy z oliwek. Włóż pieczarki do miski i dokładnie wymieszaj, aby całkowicie pokryć je marynatą.
Etap 5 /7
Przykryj i włóż do lodówki na 2 godziny. Mieszaj je od czasu do czasu, aby zapewnić stałe pokrycie. Nadziej marynowane pieczarki na szpikulce.
Etap 6 /7
Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz tryb WARZYWA w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz tryb RYBY. Połóż najpierw połowę sajgonek na jednej stronie separatora i rozpocznij pieczenie. Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, wyjmij sajgonki i połóż 4 pieczarkowe szaszłyki na drugiej stronie separatora. Wznów gotowanie. 5 minut przed zakończeniem pieczenia obróć szaszłyki i wznów program.
Etap 7 /7
Po upieczeniu weź drugą porcję i powtórz kroki.