Pilaw z grillowanym mięsem - przepisy OptiGrill 4in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pilaw z grillowanym mięsem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    3 godz.

Składniki

4 osób

  • 500 g Miękka wołowina na grilla

  • 200 g Cebula

  • 400 g Marchew

  • 2 goździk Czosnek

  • 4 liść Liść laurowy

  • 2 gałązka Tymianek

  • 2 łyżka Ocet winny

  • 3 łyżka Olej roślinny

  • 240 g Ryż basmati

  • Sól

  • 1 łyżeczka Kurkuma w proszku

  • 1 łyżeczka Ziarna kminu rzymskiego

  • 2 łyżeczka Sumak w proszku

  • 1 łyżeczka Papryka

  • 1 szczypta Chili w proszku

  • 1 kostka Bulion wołowy

  • 250 ml Gorąca woda

Akcesoria

  • Blacha do pieczenia
    Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL
    Blacha do pieczenia XL

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Potnij wołowinę na paski o szerokości 1 cm. Obierz i pokrój cebulę oraz marchewki na plasterki o grubości 0,5 cm. Połóż wszystko na talerzu. Obierz i zmiażdż ząbki czosnku, a następnie połóż je na tym samym talerzu, dodaj liście laurowe, tymianek, ocet i 2/3 oleju, a następnie dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki i pozostaw do marynowania na 3 godziny.

  • 500g Miękka wołowina na grilla
  • 200g Cebula
  • 400g Marchew
  • 2goździk Czosnek
  • 4liść Liść laurowy
  • 2gałązka Tymianek
  • 2łyżka Ocet winny
  • 3łyżka Olej roślinny

Etap 2 /6

Ugotuj ryż we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 10 minut). Odsącz go, włóż do lodówki i poczekaj, aż całkowicie się ostudzi.

  • 240g Ryż basmati
  • Sól

Etap 3 /6

Wyjmij paski mięsa, usuń wszystkie kawałki warzyw i odstaw na bok. Włóż warzywa, liść laurowy i tymianek do formy do pieczenia, a następnie dodaj pozostały olej i sól. Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 10 minut.

  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 4 /6

Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat do pozycji 4.

  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 5 /6

Po rozgrzaniu urządzenia przełóż ryż do formy do pieczenia. Dodaj kurkumę, nasiona kminu rzymskiego, sumak, paprykę, chili i kostkę bulionu warzywnego rozpuszczoną w gorącej wodzie, a następnie wymieszaj.

  • 1łyżeczka Kurkuma w proszku
  • 1łyżeczka Ziarna kminu rzymskiego
  • 2łyżeczka Sumak w proszku
  • 1łyżeczka Papryka
  • 1szczypta Chili w proszku
  • 1kostka Bulion wołowy
  • 250ml Gorąca woda
  • Blacha do pieczenia
  • Blacha do pieczenia XL

Etap 6 /6

Umieść paski wołowiny na płycie grillowej i grilluj przez 5 minut, obracając mięso w połowie gotowania. Przełóż ryż z warzywami i przyprawami do dużego naczynia, a na wierzchu połóż paski wołowiny. Podawaj od razu.