Placek z kremem frangipane
- Całkowity czas 2 godz. 15 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 45 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
6 szt. Ciasto ptysiowe
390 ml Mleko
45 g Masło
480 g Masło
300 g Cukier puder
90 g Cukier
600 g Mąka z migdałów
3 Jajko
6 Jajko
3 Jajko
60 g Mąka kukurydziana
21 g Mąka kukurydziana
4.5 g Rum
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /9
W małej misce przygotuj krem cukierniczy, zmiksuj jajka z cukrem, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą.
Etap 2 /9
Stopniowo dodawaj mleko, a następnie przelej mieszankę do rondla. Podgrzewaj aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Przelej do naczynia do miksowania, dodaj masło i ubij. Odstaw na bok.
Etap 3 /9
Za pomocą miksera lub elektrycznej trzepaczki zrób pastę migdałową. Ubij razem masło i cukier puder. Dodaj jajka pojedynczo i ubijaj jeszcze trochę.
Etap 4 /9
Wsyp mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą, następnie wlej rum i ubijaj przez 1 minutę, aż masa stanie się biała. Dodaj krem cukierniczy.
Etap 5 /9
Dużą tortownicę wyłóż 1 kawałkiem ciasta francuskiego, przykryj masą migdałową i zagnij brzegi. Z drugiego kawałka ciasta francuskiego, wytnij prostokąt wielkości formy. Przykryj pastę tym prostokątem, dbając o to, aby krawędzie były szczelnie zamknięte.
Etap 6 /9
Udekoruj wierzch ciasta i posmaruj jajkiem.
Etap 7 /9
Włóż formę do Cake Factory.
Etap 8 /9
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 9 /9
Pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy i podaj kiedy są jeszcze ciepłe.