Placek z kremem frangipane
Tefal
Przepis według Tefal

Placek z kremem frangipane

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    1 godz.
  • Studzenie
    45 min.

Składniki

3 porcje

  • 6 szt. Ciasto ptysiowe

  • 390 ml Mleko

  • 45 g Masło

  • 480 g Masło

  • 300 g Cukier puder

  • 90 g Cukier

  • 600 g Mąka z migdałów

  • 3 Jajko

  • 6 Jajko

  • 3 Jajko

  • 60 g Mąka kukurydziana

  • 21 g Mąka kukurydziana

  • 4.5 g Rum

Akcesoria

  • Nieprzywierająca forma
    Nieprzywierająca forma

Czas przygotowania

Etap 1 /9

W małej misce przygotuj krem cukierniczy, zmiksuj jajka z cukrem, a następnie dodaj mąkę kukurydzianą.

  • 90g Cukier
  • 3 Jajko
  • 60g Mąka kukurydziana

Etap 2 /9

Stopniowo dodawaj mleko, a następnie przelej mieszankę do rondla. Podgrzewaj aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Przelej do naczynia do miksowania, dodaj masło i ubij. Odstaw na bok.

  • 390ml Mleko
  • 45g Masło

Etap 3 /9

Za pomocą miksera lub elektrycznej trzepaczki zrób pastę migdałową. Ubij razem masło i cukier puder. Dodaj jajka pojedynczo i ubijaj jeszcze trochę.

  • 480g Masło
  • 300g Cukier puder

Etap 4 /9

Wsyp mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą, następnie wlej rum i ubijaj przez 1 minutę, aż masa stanie się biała. Dodaj krem cukierniczy.

  • 480g Masło
  • 6 Jajko
  • 21g Mąka kukurydziana
  • 4.5g Rum

Etap 5 /9

Dużą tortownicę wyłóż 1 kawałkiem ciasta francuskiego, przykryj masą migdałową i zagnij brzegi. Z drugiego kawałka ciasta francuskiego, wytnij prostokąt wielkości formy. Przykryj pastę tym prostokątem, dbając o to, aby krawędzie były szczelnie zamknięte.

  • 600g Mąka z migdałów
  • Nieprzywierająca forma

Etap 6 /9

Udekoruj wierzch ciasta i posmaruj jajkiem.

  • 6 Jajko

Etap 7 /9

Włóż formę do Cake Factory.

  • Nieprzywierająca forma

Etap 8 /9

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 9 /9

Pozostaw do ostygnięcia przed wyjęciem z formy i podaj kiedy są jeszcze ciepłe.