Precle
- Całkowity czas 3 godz. 5 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
12 unit
42 g Drożdże
5 cl Mleko
25 cl Mleko
5 g Cukier
5 g Sól
500 g Mąka
40 g Masło
1 l Woda
3 łyżka Soda oczyszczona
10 g Sól gruboziarnista
10 g Mąka do oprószenia blatu
10 g Tłuszcz do wysmarowania formy
Akcesoria
Trzepaczka flex Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /10
W misie robota połącz pokruszone drożdże z mlekiem i cukrem. Naciśnij "Start".
Etap 2 /10
Niech mieszanka postoi przez 15 minut w temperaturze pokojowej.
Etap 3 /10
Do mieszanki drożdży w misie robota dodaj sól, mąkę, mleko i masło. Naciśnij "Start".
Etap 4 /10
Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 30 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Etap 5 /10
Dokładnie zagnieć ciasto na posypanej mąką stolnicy. Uformuj rulon.
Etap 6 /10
Podziel ciasto na osiem równych części i rozwałkuj je w kształt kiełbasek o długości około 40 cm, ze zgrubieniem pośrodku. Uformuj precle. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Etap 7 /10
Włóż precle do lodówki i pozostaw bez przykrycia na 1 godzinę. Tuż przed wyjęciem zagotuj w garnku wodę i rozpuścić w niej sodę oczyszczoną.
Etap 8 /10
Pojedynczo wkładaj do wody precle, każdy na 30 sekund. Wyjmuj precle łyżką cedzakową, odsącz, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i posyp solą gruboziarnistą do smaku.
Etap 9 /10
Wstaw blachę do zimnego piekarnika.
Etap 10 /10
Precle piecz w 220 stopniach przez około 18-20 minut. Gdy precle nabiorą złocistego koloru, są gotowe.