Precle - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Precle

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

12 unit

  • 42 g Drożdże

  • 5 cl Mleko

  • 25 cl Mleko

  • 5 g Cukier

  • 5 g Sól

  • 500 g Mąka

  • 40 g Masło

  • 1 l Woda

  • 3 łyżka Soda oczyszczona

  • 10 g Sól gruboziarnista

  • 10 g Mąka do oprószenia blatu

  • 10 g Tłuszcz do wysmarowania formy

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /10

W misie robota połącz pokruszone drożdże z mlekiem i cukrem. Naciśnij "Start".

  • 42g Drożdże
  • 5cl Mleko
  • 5g Cukier
  • Trzepaczka flex

Etap 2 /10

Niech mieszanka postoi przez 15 minut w temperaturze pokojowej.

Etap 3 /10

Do mieszanki drożdży w misie robota dodaj sól, mąkę, mleko i masło. Naciśnij "Start".

  • 25cl Mleko
  • 5g Sól
  • 500g Mąka
  • 40g Masło
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 4 /10

Ciasto ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 30 minut. Powinno podwoić swoją objętość.

Etap 5 /10

Dokładnie zagnieć ciasto na posypanej mąką stolnicy. Uformuj rulon.

  • 10g Mąka do oprószenia blatu

Etap 6 /10

Podziel ciasto na osiem równych części i rozwałkuj je w kształt kiełbasek o długości około 40 cm, ze zgrubieniem pośrodku. Uformuj precle. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.

  • 10g Mąka do oprószenia blatu

Etap 7 /10

Włóż precle do lodówki i pozostaw bez przykrycia na 1 godzinę. Tuż przed wyjęciem zagotuj w garnku wodę i rozpuścić w niej sodę oczyszczoną.

  • 1l Woda
  • 3łyżka Soda oczyszczona

Etap 8 /10

Pojedynczo wkładaj do wody precle, każdy na 30 sekund. Wyjmuj precle łyżką cedzakową, odsącz, ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze i posyp solą gruboziarnistą do smaku.

  • 10g Sól gruboziarnista
  • 10g Tłuszcz do wysmarowania formy

Etap 9 /10

Wstaw blachę do zimnego piekarnika.

Etap 10 /10

Precle piecz w 220 stopniach przez około 18-20 minut. Gdy precle nabiorą złocistego koloru, są gotowe.