Pulpeciki w sosie z czerwonego wina - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Kulinarne Co Nieco - blog kulinarny

Pulpeciki w sosie z czerwonego wina

ratings.4.4

4.4/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 250 g mięsa wołowego (np.: antrykot, rozbratel, rostbef)

  • 250 g mięsa wieprzowego (np.: łopatka, szynka, karkówka)

  • 1 duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 30 g bułki tartej

  • 1 czerstwa bułka

  • 2 jajka

  • 0.5 łyżeczka soli

  • 0.5 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 0.5 łyżeczka słodkiej papryki

  • 0.25 łyżeczka ostrej papryki

  • 200 ml czerwonego półwytrawnego wina

  • 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego

  • mąki pszennej

  • 3 łyżka klarowanego masła lub oleju

  • 100 ml zimnej wody

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Czerstwą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 10 min. Mięso umyć, oczyścić i zmielić w maszynce razem z rozmokniętą i odciśniętą z nadmiaru wody bułką oraz z obraną cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, oba rodzaje papryki). Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie nabierać niewielką ilość mięsa i formować małe kuleczki wielkości pomidorka koktajlowego. Pulpeciki można dodatkowo obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to wymagane.

  • 250g mięsa wołowego (np.: antrykot, rozbratel, rostbef)
  • 250g mięsa wieprzowego (np.: łopatka, szynka, karkówka)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30g bułki tartej
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 0.5łyżeczka soli
  • 0.5łyżeczka pieprzu
  • 1łyżeczka suszonego majeranku
  • 0.5łyżeczka słodkiej papryki
  • 0.25łyżeczka ostrej papryki

Etap 2 /5

Do misy Multicookera dodać klarowane masło lub olej i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Należy smażyć pulpeciki partiami po ok 12 sztuk jednocześnie (nie wszystkie od razu). Obsmażone pulpeciki przekładać do miski.

  • 3łyżka klarowanego masła lub oleju

Etap 3 /5

Po zakończeniu smażenia do misy wlać czerwone wino (misy nie trzeba myć, należy wykorzystać soki i tłuszcz ze smażonych pulpecików). Uruchomić program PODGRZEWANIE i gotować wino przez ok. 5 min, aby odparować alkohol.

  • 200ml czerwonego półwytrawnego wina

Etap 4 /5

Następnie dodać bulion i wszystko doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dodać podsmażone pulpeciki. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM.

  • 300ml bulionu warzywnego lub mięsnego

Etap 5 /5

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Całość delikatnie przemieszać. W 100 ml zimnej wody dokładnie wymieszać mąkę (tak aby nie było grudek). Powstałą mieszankę przelać do misy z pulpetami i ponownie całość delikatnie wymieszać tak aby nie uszkodzić pulpecików. Ponownie uruchomić program PODRZEWANIE na ok. 10 min i podgrzewać całość, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby na tym etapie sos można dodatkowo doprawić wg własnych preferencji. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z ziemniakami, warzywami lub kaszą. Smacznego :-)

  • łyżka mąki pszennej
  • 100ml zimnej wody

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
33 min.

Chorizo w sosie z czerwonego wina

ratings.NaN

Pulpeciki w sosie z czerwonego wina - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Chorizo w sosie z czerwonego wina
maddob75
1 godz. 37 min.

Gulasz wołowy z czerwonym winem

ratings.NaN

Pulpeciki w sosie z czerwonego wina - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Gulasz wołowy z czerwonym winem
Tefal
Tefal
45 min.

Podudzia z kurczaka w sosie Pati

Review 5 stars (average)

3 Recenzje

Pulpeciki w sosie z czerwonego wina - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Podudzia z kurczaka w sosie Pati
Magdalena D.T.
31 min.

Pulpeciki z makaronem jednogarnkowe

Review 5 stars (average)

1 Recenzje

Pulpeciki w sosie z czerwonego wina - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Pulpeciki z makaronem jednogarnkowe
Iwona
24 min.

Gnocchi z pieczarkami w sosie śmietanowym

ratings.4.3

4 Recenzje

Pulpeciki w sosie z czerwonego wina - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Gnocchi z pieczarkami w sosie śmietanowym