Pulpeciki w sosie z czerwonego wina
- Całkowity czas 1 godz.
- 20 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g mięsa wołowego (np.: antrykot, rozbratel, rostbef)
250 g mięsa wieprzowego (np.: łopatka, szynka, karkówka)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
30 g bułki tartej
1 czerstwa bułka
2 jajka
0.5 łyżeczka soli
0.5 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka suszonego majeranku
0.5 łyżeczka słodkiej papryki
0.25 łyżeczka ostrej papryki
200 ml czerwonego półwytrawnego wina
300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
mąki pszennej
3 łyżka klarowanego masła lub oleju
100 ml zimnej wody
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Czerstwą bułkę namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 10 min. Mięso umyć, oczyścić i zmielić w maszynce razem z rozmokniętą i odciśniętą z nadmiaru wody bułką oraz z obraną cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, oba rodzaje papryki). Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie nabierać niewielką ilość mięsa i formować małe kuleczki wielkości pomidorka koktajlowego. Pulpeciki można dodatkowo obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to wymagane.
Etap 2 /5
Do misy Multicookera dodać klarowane masło lub olej i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Należy smażyć pulpeciki partiami po ok 12 sztuk jednocześnie (nie wszystkie od razu). Obsmażone pulpeciki przekładać do miski.
Etap 3 /5
Po zakończeniu smażenia do misy wlać czerwone wino (misy nie trzeba myć, należy wykorzystać soki i tłuszcz ze smażonych pulpecików). Uruchomić program PODGRZEWANIE i gotować wino przez ok. 5 min, aby odparować alkohol.
Etap 4 /5
Następnie dodać bulion i wszystko doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dodać podsmażone pulpeciki. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM.
Etap 5 /5
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Całość delikatnie przemieszać. W 100 ml zimnej wody dokładnie wymieszać mąkę (tak aby nie było grudek). Powstałą mieszankę przelać do misy z pulpetami i ponownie całość delikatnie wymieszać tak aby nie uszkodzić pulpecików. Ponownie uruchomić program PODRZEWANIE na ok. 10 min i podgrzewać całość, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby na tym etapie sos można dodatkowo doprawić wg własnych preferencji. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z ziemniakami, warzywami lub kaszą. Smacznego :-)