Risotto łososiowo-porowe z pomidorami
Przepis według Magdalena D.T.

Risotto łososiowo-porowe z pomidorami

Review 5 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 24 min.
  • Czas przygotowania
    7 min.
  • Gotowanie
    17 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 450 g ryżu do risotto

  • 400 g łososia wędzonego na gorąco

  • 1 duży por (biała część)

  • 2 duże pomidory (lub 15 pomidorków koktajlowych)

  • 1100 ml wody

  • 2 łyżeczka soli

  • 0.5 łyżeczka Vegety

  • garść kiełków z pora

  • 1.5 łyżka masła

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Posiekaj pora, pokrój pomidory w kostkę (lub przekrój na pół pomidorki koktajlowe), pokrój również w kostkę łososia wędzonego na gorąco.

  • 400g łososia wędzonego na gorąco
  • 1 duży por (biała część)
  • 2 duże pomidory (lub 15 pomidorków koktajlowych)

Etap 2 /4

Podsmaż na maśle por. Nie przerywając smażenia dodaj wodę, łososia i przyprawy. Wymieszaj i poczekaj, aż płyn zacznie bulgotać.

  • 400g łososia wędzonego na gorąco
  • 1 duży por (biała część)
  • 1100ml wody
  • 2łyżeczka soli
  • 0.5łyżeczka Vegety
  • 1.5łyżka masła

Etap 3 /4

Dodaj ryż, wymieszaj dokładnie i gotuj pod ciśnieniem.

  • 450g ryżu do risotto
  • 400g łososia wędzonego na gorąco
  • 1 duży por (biała część)
  • 1100ml wody
  • 2łyżeczka soli
  • 0.5łyżeczka Vegety
  • 1.5łyżka masła

Etap 4 /4

Po zakończeniu dekompresji, wymieszaj danie. Dodaj pomidory i ponownie wymieszaj. Po nałożeniu na talerz, ozdób risotto kiełkami z pora, jeśli chcesz, by miało bardziej wyrazisty smak. Smacznego!

  • 450g ryżu do risotto
  • 400g łososia wędzonego na gorąco
  • 1 duży por (biała część)
  • 2 duże pomidory (lub 15 pomidorków koktajlowych)
  • 1100ml wody
  • 2łyżeczka soli
  • 0.5łyżeczka Vegety
  • garść kiełków z pora
  • 1.5łyżka masła