Risotto z suszonymi pomidorami i parmezanem
- Całkowity czas 32 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 22 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Mała biała cebula
40 g Masło
200 g Ryż arborio
10 cl Białe wino
80 cl Bulion warzywny
10 cl Woda
50 g Suszone pomidory
60 g Parmezan
2 łyżka Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Obierz i drobno posiekaj cebulę.
Etap 2 /8
Rozgrzej rondel na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim zaczniesz smażyć składniki.
Etap 3 /8
Dodaj połowę masła. Smaż cebulę na średnim ogniu, nie pozwalając jej się zrumienić, aż stanie się przezroczysta. Dodaj ryż i wymieszaj, aby oblepić go masłem.
Etap 4 /8
Wlej białe wino do rondla i pozostaw do całkowitego odparowania.
Etap 5 /8
Wlej jedną trzecią bulionu warzywnego i gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kontynuuj dodawanie bulionu w miarę pochłaniania go przez ryż, gotując przez około 18 minut.
Etap 6 /8
Po ugotowaniu ryż powinien być lekko al dente. Przykryj i odstaw z ognia.
Etap 7 /8
Tuż przed podaniem dodaj wodę i wymieszaj, aby zmiękczyć ryż. Dodaj suszone pomidory i starty parmezan. Podgrzewaj, a następnie dodaj pozostałe masło. Mieszaj, aż zacznie się gotować. Dopraw pieprzem i dostosuj przyprawy.
Etap 8 /8
Wykładaj na talerze, a na koniec polej odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego!