Risotto z parmezanem
Przepis według Kati

Risotto z parmezanem

ratings.4.9

4.9/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

5 osób

  • 4 łyżka masła

  • 2 łyżka oliwy

  • 1 cebula

  • 80 ml białego wytrawnego wina

  • 400 g ryżu Arborio

  • 850 ml bulionu

  • 80 g parmezanu

  • pieprz mielony

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Przygotuj składniki. Parmezan zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj.

  • 1 cebula
  • 80g parmezanu

Etap 2 /4

Oliwę i masło umieść w misie urządzenia, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj przez 4 minuty. Dolej wino, odczekaj aż trochę odparuje. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.

  • 4łyżka masła
  • 2łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 80ml białego wytrawnego wina
  • 400g ryżu Arborio

Etap 3 /4

Wlej bulion i gotuj pod ciśnieniem przez 6 minut.

  • 4łyżka masła
  • 2łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 80ml białego wytrawnego wina
  • 400g ryżu Arborio
  • 850ml bulionu

Etap 4 /4

Po otwarciu urządzenia, wymieszaj (może być dość wodniste), stopniowo dodawaj parmezan i mieszaj. Risotto zacznie gęstnieć. Dopraw pieprzem do smaku.

  • 4łyżka masła
  • 2łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 80ml białego wytrawnego wina
  • 400g ryżu Arborio
  • 850ml bulionu
  • 80g parmezanu
  • pieprz mielony