Risotto z pieczarkami i gorgonzolą - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Owczarkowa_mamcia

Risotto z pieczarkami i gorgonzolą

Review 5 stars (average)

5 /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 200 g pieczarek

  • 400 ml bulionu warzywnego (można dodać 100 ml białego wina)

  • 1 cebula

  • 200 g ryżu (Arborio)

  • 50 g sera Gorgonzola

  • sól i pieprz do smaku

  • masło klarowane lub oliwa

  • Kilka gałązek natki pietruszki

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Pokrój cebulę w kostkę.

Etap 2 /6

Pokrój pieczarki na połówki i potem na ćwiartki.

  • 200g pieczarek

Etap 3 /6

Rozgrzej oliwę /masło w misie i podsmaż cebulę ok. 1 minuty; dodaj pieczarki. Jak już będą przesmażone (ok. 3 min) to wrzuć ryż do misy i smaż jeszcze minutę.

  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200g ryżu (Arborio)
  • masło klarowane lub oliwa

Etap 4 /6

Dopraw solą i pieprzem.

  • sól i pieprz do smaku

Etap 5 /6

Wlej bulion warzywny i gotuj pod ciśnieniem 6 minut. Jeśli wlewasz wino, wlej ok. 300 mililitrów bulionu.

  • 400ml bulionu warzywnego (można dodać 100 ml białego wina)

Etap 6 /6

Ugotowane risotto wyłóż do miseczek, dodaj pokrojoną w kostkę gorgonzolę i pokrojoną natkę pietruszki.

  • 50g sera Gorgonzola
  • Kilka gałązek natki pietruszki