Risotto z pieczarkami i gorgonzolą
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
200 g pieczarek
400 ml bulionu warzywnego (można dodać 100 ml białego wina)
1 cebula
200 g ryżu (Arborio)
50 g sera Gorgonzola
sól i pieprz do smaku
masło klarowane lub oliwa
Kilka gałązek natki pietruszki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrój cebulę w kostkę.
Etap 2 /6
Pokrój pieczarki na połówki i potem na ćwiartki.
Etap 3 /6
Rozgrzej oliwę /masło w misie i podsmaż cebulę ok. 1 minuty; dodaj pieczarki. Jak już będą przesmażone (ok. 3 min) to wrzuć ryż do misy i smaż jeszcze minutę.
Etap 4 /6
Dopraw solą i pieprzem.
Etap 5 /6
Wlej bulion warzywny i gotuj pod ciśnieniem 6 minut. Jeśli wlewasz wino, wlej ok. 300 mililitrów bulionu.
Etap 6 /6
Ugotowane risotto wyłóż do miseczek, dodaj pokrojoną w kostkę gorgonzolę i pokrojoną natkę pietruszki.