Rolada cielęca ze szpinakiem
- Całkowity czas 1 godz. 2 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 32 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
2 Cielęcina
8 kawałek Pancetta
3 łyżka Olej
10 g Masło
2 Szalotka
3 goździk Czosnek
10 cl Wino
30 cl Bulion warzywny
150 g Szpinak
50 g Parmezan
40 g Bułka tarta
1 goździk Czosnek
4 łyżka Oliwa z oliwek
0.5 Cytryna
0.5 łyżeczka Oregano
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Liście szpinaku gotuj w garnku w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Odcedź i ostudź w misce z lodowatą wodą. Szpinak mocno ściśnij w dłoniach, aby usunąć nadmiar wody. Posiekaj i włóż do dużej miski.
Etap 2 /5
Dodaj parmezan, bułkę tartą, posiekany czosnek, oliwę, skórkę z cytryny i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż eskalopki płasko obok siebie. Przykryj eskalopki plasterkami pancetty. Rozłóż równomiernie nadzienie szpinakowe. Zwiń eskalopki w rulon, tworząc roladę. Zawiąż roladę, aby się nie rozpadła podczas gotowania.
Etap 3 /5
Przed uruchomieniem grilla zamontuj w nim blachę do pieczenia OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program ręczny zostanie wybrany automatycznie. Wybierz ustawienie koloru czerwonego za pomocą przycisku M i naciśnij OK. Po podgrzaniu dodaj oliwę, masło, a następnie włóż roladę. Pozostaw do zarumienienia na 5 minut, od czasu do czasu obracając roladę. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż przez 2 minuty.
Etap 4 /5
Wlej białe wino i redukuj przez 5 minut. Dodaj bulion warzywny i gotuj 18 minut, od czasu do czasu obracając roladę. Sok powinien się zredukować.
Etap 5 /5
Wyłóż roladę na deskę do krojenia, usuń sznurek i pokrój roladę w plasterki. Podawać z sosem z pieczenia. Smacznego!