Rozcięte krewetki w sosie jogurtowym - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Rozcięte krewetki w sosie jogurtowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 41 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    11 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

8 osób

  • 16 Duże, świeże lub mrożone, surowe krewetki

  • Aby przyrządzić marynatę:

  • 50 g Oliwa z oliwek

  • 0.5 Starta skórka z pomarańczy

  • Świeże oregano

  • Aby przyrządzić nadzienie:

  • 70 g Mielone mięso z kiełbasy

  • 20 g Chorizo

  • 15 g Ser pecorino

  • Sól, pieprz

  • Aby przyrządzić panierkę:

  • 100 g Mąka

  • 3 Jajka

  • 150 g Bułka tarta

  • Aby przyrządzić sosy:

  • 500 g Jogurt grecki

  • 80 g Mascarpone

  • 1 łyżeczka Ziarna różowego pieprzu

  • 10 g Ocet jabłkowy

  • 10 liść Bazylia

  • 10 gałązka Szczypiorek

  • Sól, pieprz

  • Mięta

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Zdejmij skorupkę z krewetek, ale zostaw ogon. Weź ostry nóż i usuń wnętrzności. Weź mały nóż i rozetnij grzbiet na całej długości krewetki, aby rozłożyła się jak książka – nie przecinaj jej więc do końca. Ułóż rozcięte krewetki w misce obok siebie. Dodaj oliwę z oliwek, startą skórkę z pomarańczy i świeżo posiekane liście oregano. Włóż do lodówki i pozostaw do marynowania na 1 godzinę.

  • 16 Duże, świeże lub mrożone, surowe krewetki
  • 50g Oliwa z oliwek
  • 0.5 Starta skórka z pomarańczy
  • liść Świeże oregano

Etap 2 /7

Przygotuj nadzienie. Zdejmij skórkę z chorizo i posiekaj mięso w malakserze. Włóż do miski peklowane mielone mięso i posiekane chorizo. Przypraw niewielką ilością soli i pieprzu. Ugniataj rękami, aby wymieszać wszystkie składniki. Na każdą krewetkę nałóż łyżkę nadzienia. Włóż do lodówki na 15 minut.

  • 70g Mielone mięso z kiełbasy
  • 20g Chorizo
  • 15g Ser pecorino
  • Sól, pieprz

Etap 3 /7

Aby przyrządzić sos z różowego pieprzu: Do miski włóż 250 g jogurtu greckiego, 40 g mascarpone, ziarna różowego pieprzu i wlej ocet. Blenduj wszystko, aż powstanie sos o gładkiej i równomiernej konsystencji. Włóż do lodówki i poczekaj, aż sos zgęstnieje. Aby przyrządzić sos ziołowy: Do miski włóż 250 g jogurtu greckiego, 40 g mascarpone, bazylię, szczypiorek, sól i pieprz. Blenduj wszystko, aż powstanie krem o gładkiej i równomiernej konsystencji. Włóż do lodówki i poczekaj, aż sos zgęstnieje.

  • 500g Jogurt grecki
  • 80g Mascarpone
  • 1łyżeczka Ziarna różowego pieprzu
  • 10g Ocet jabłkowy
  • 10liść Bazylia
  • 10gałązka Szczypiorek
  • Sól, pieprz
  • liść Mięta

Etap 4 /7

Aby przyrządzić panierkę: Weź 3 miski – w jednej ubij jajka, do drugiej wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą.

  • 100g Mąka
  • 3 Jajka
  • 150g Bułka tarta

Etap 5 /7

Zanurz krewetki w mące, następnie w ubitych jajkach, a na koniec pokryj bułką tartą.

Etap 6 /7

Połóż je na standardowej tacy Easy Fry. Spryskaj niewielką ilością oleju, ustaw program NUGGETSY i piecz przez 11 minut w temperaturze 200 °C.

Etap 7 /7

Podawaj z dwoma sosami.