Cielęcina w jogurtowym sosie z szałwią i kuminem
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
600 g Łopatki cielęcej
7 g Świeżej szałwii
3 Ząbki czosnku
1 Mała cebula
0.5 łyżeczka Kuminu
50 g Masła
15 ml Oleju
1.5 łyżka Mąki
800 g Jogurtu greckiego
100 ml Wody
15 g Tartego parmezanu
120 ml Śmietanki 30%
Sól
Pieprz
Świeże zioła do podania (koper, szałwia, natka pietruszki)
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Cielęcinę pokrój w duże kawałki 5x5 cm, a następnie posól i popieprz.
Etap 2 /11
Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Szałwię drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z wodą.
Etap 3 /11
Włącz mocne smażenie i wlej do misy olej. Obsmaż cielęcinę z każdej strony przez 4 minuty i odłóż na bok.
Etap 4 /11
Włącz średnie smażenie i wrzuć do misy masło. Gdy się rozpuści, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż przez 4 minuty mieszając.
Etap 5 /11
Dodaj mąkę i smaż kolejne 2 minuty, cały czas mieszając.
Etap 6 /11
Zalej powstałą zasmażkę jogurtem z wodą i szybko mieszaj. Dodaj kumin i szałwię. Lekko posól i popieprz.
Etap 7 /11
Włóż z powrotem kawałki cielęciny i gotuj pod ciśnieniem w trybie niskim przez 35 minut.
Etap 8 /11
Wyjmij cielęcinę. Do pozostałego płynu dodaj parmezan i śmietankę, a następnie krótko go zblenduj w misie, aż zrobi się gładki sos.
Etap 9 /11
Włóż z powrotem cielęcinę i zostaw całość na podgrzewaniu.
Etap 10 /11
Wyłóż kawałki cielęciny do głębokiego talerza i nałóż puree lub młode ziemniaki gotowane w mundurkach.
Etap 11 /11
Zalej mięso sosem i przystrój danie listkami kopru, szałwii i natki pietruszki. Całość można dodatkowo posypać tartym parmezanem.