Cielęcina w jogurtowym sosie z szałwią i kuminem - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Cielęcina w jogurtowym sosie z szałwią i kuminem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 600 g Łopatki cielęcej

  • 7 g Świeżej szałwii

  • 3 Ząbki czosnku

  • 1 Mała cebula

  • 0.5 łyżeczka Kuminu

  • 50 g Masła

  • 15 ml Oleju

  • 1.5 łyżka Mąki

  • 800 g Jogurtu greckiego

  • 100 ml Wody

  • 15 g Tartego parmezanu

  • 120 ml Śmietanki 30%

  • Sól

  • Pieprz

  • Świeże zioła do podania (koper, szałwia, natka pietruszki)

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Cielęcinę pokrój w duże kawałki 5x5 cm, a następnie posól i popieprz.

  • 600g Łopatki cielęcej
  • Sól
  • Pieprz

Etap 2 /11

Czosnek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Szałwię drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z wodą.

  • 7g Świeżej szałwii
  • 3 Ząbki czosnku
  • 1 Mała cebula
  • 800g Jogurtu greckiego
  • 100ml Wody

Etap 3 /11

Włącz mocne smażenie i wlej do misy olej. Obsmaż cielęcinę z każdej strony przez 4 minuty i odłóż na bok.

  • 600g Łopatki cielęcej
  • 15ml Oleju

Etap 4 /11

Włącz średnie smażenie i wrzuć do misy masło. Gdy się rozpuści, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż przez 4 minuty mieszając.

  • 3 Ząbki czosnku
  • 1 Mała cebula
  • 50g Masła

Etap 5 /11

Dodaj mąkę i smaż kolejne 2 minuty, cały czas mieszając.

  • 1.5łyżka Mąki

Etap 6 /11

Zalej powstałą zasmażkę jogurtem z wodą i szybko mieszaj. Dodaj kumin i szałwię. Lekko posól i popieprz.

  • 7g Świeżej szałwii
  • 0.5łyżeczka Kuminu
  • Sól
  • Pieprz

Etap 7 /11

Włóż z powrotem kawałki cielęciny i gotuj pod ciśnieniem w trybie niskim przez 35 minut.

Etap 8 /11

Wyjmij cielęcinę. Do pozostałego płynu dodaj parmezan i śmietankę, a następnie krótko go zblenduj w misie, aż zrobi się gładki sos.

  • 15g Tartego parmezanu
  • 120ml Śmietanki 30%

Etap 9 /11

Włóż z powrotem cielęcinę i zostaw całość na podgrzewaniu.

Etap 10 /11

Wyłóż kawałki cielęciny do głębokiego talerza i nałóż puree lub młode ziemniaki gotowane w mundurkach.

Etap 11 /11

Zalej mięso sosem i przystrój danie listkami kopru, szałwii i natki pietruszki. Całość można dodatkowo posypać tartym parmezanem.

  • Świeże zioła do podania (koper, szałwia, natka pietruszki)