Sałatka z komosą ryżową wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Sałatka z komosą ryżową wg Kiszki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 200 g Quinoa (komosy ryżowej)

  • 2 Małe cukinie

  • 4 Pomidory

  • 2 Awokado

  • 500 ml Wody

  • Sok z cytryny

  • Sól do smaku

  • Oliwa z oliwek

  • Ulubione zioła, np. bazylia, mięta, kolendra, natka pietruszki

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj składniki. Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę. Podobnie pomidory. Przed krojeniem możesz je sparzyć i obrać ze skórki – nie jest to jednak konieczne. Awokado obierz i także pokrój w kosteczkę. Zwróć uwagę, aby te kawałki miały podobną wielkość w przypadku wszystkich warzyw. Zioła posiekaj.

Etap 2 /6

Komosę ryżową (podobnie jak w przypadku kaszy jaglanej) porządnie wypłucz pod bieżącą wodą. Użyj w tym celu drobnego sitka. Następnie przelej sporą ilością wrzątku.

Etap 3 /6

Do misy Cook4me wlej łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć cukinię. Smaż do lekkiego zrumienienia często mieszając. Powinna pozostać chrupiąca.

Etap 4 /6

Teraz przełóż cukinię na talerz, a do Cook4me dodaj przygotowaną wcześniej komosę i dolej 500 ml wody. Domknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

Etap 5 /6

Po otwarciu pokrywy delikatnie przemieszaj kaszę. W misie nie powinno być już wody. Jeśli jednak tak się stanie przejdź do trybu mocnego podsmażania i odparuj jej pozostałość. Potrwa to dosłownie minutkę. Uważaj, żeby nic nie przypalić.

Etap 6 /6

Jeszcze ciepłą kaszę rozdziel na porcje. Dodaj pozostałe warzywa. Całość polej odrobiną soku z cytryny, oliwą z oliwek i oprósz solą. Posyp ziołami. Delikatnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw ponownie. Gotowe.