Sałatka z zieloną soczewicą i fetą
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Suchej soczewicy zielonej
600 ml Wody
1 Ogórek zielony
2 Pomidory
1 Cebula czerwona
Natka pietruszki
Kilka listków świeżej mięty
200 g Sera feta
4 łyżka Oliwy z oliwek
1 łyżeczka Miodu lub syropu klonowego
Sok z połówki cytryny
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wlej do Cook4me 600 ml wody, dodaj suchą soczewicę i szczyptę soli.
Etap 2 /6
Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.
Etap 3 /6
Ogórka, pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę. To bardzo ważne – im drobniej, tym lepiej. Natomiast natkę pietruszki oraz miętę drobniutko posiekaj.
Etap 4 /6
Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem lub syropem klonowym, solą i pieprzem.
Etap 5 /6
Kiedy gotowanie soczewicy zostanie zakończone, otwórz Cook4Me i odcedź soczewicę. Zaczekaj aż ostygnie.
Etap 6 /6
W misce wymieszaj warzywa, soczewicę, zioła oraz dressing. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp sałatkę pokruszonym serem feta.