Sałatka z zieloną soczewicą i fetą
Owsiana
Przepis według Owsiana

Sałatka z zieloną soczewicą i fetą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 200 g Suchej soczewicy zielonej

  • 600 ml Wody

  • 1 Ogórek zielony

  • 2 Pomidory

  • 1 Cebula czerwona

  • Natka pietruszki

  • Kilka listków świeżej mięty

  • 200 g Sera feta

  • 4 łyżka Oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka Miodu lub syropu klonowego

  • Sok z połówki cytryny

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Wlej do Cook4me 600 ml wody, dodaj suchą soczewicę i szczyptę soli.

Etap 2 /6

Zamknij pokrywę i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

Etap 3 /6

Ogórka, pomidory i cebulę pokrój w drobną kostkę. To bardzo ważne – im drobniej, tym lepiej. Natomiast natkę pietruszki oraz miętę drobniutko posiekaj.

Etap 4 /6

Przygotuj dressing. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, miodem lub syropem klonowym, solą i pieprzem.

Etap 5 /6

Kiedy gotowanie soczewicy zostanie zakończone, otwórz Cook4Me i odcedź soczewicę. Zaczekaj aż ostygnie.

Etap 6 /6

W misce wymieszaj warzywa, soczewicę, zioła oraz dressing. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec posyp sałatkę pokruszonym serem feta.