Sajgonki à la cheeseburger - przepisy EASY FRY GRILL & STEAM 3 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sajgonki à la cheeseburger

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    35 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 800 g Ugotowana mielona wołowina

  • 200 g Plasterki sera na hamburgery

  • 10 g Grzyby shiitake

  • 1 Duża biała cebula

  • 1 Marchew

  • Sól, pieprz

  • 1 łodyga Cebulka dymka lub chińska szalotka

  • 1 pak Ciasto na sajgonki (lub przepołowione płaty ciasta na brik)

  • 1 Białko

  • Aby przyrządzić sos słodko-kwaśny

  • 2 łyżeczka Mąka kukurydziana

  • 140 g Ketchup

  • 12 cl Woda

  • 60 ml Biały ocet

  • 180 g Cukier

  • 50 ml Słony sos sojowy

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Mocz grzyby shiitake w misce ciepłej wody przez 15 minut. Drobno posiekaj białą cebulę. Zetrzyj marchewkę. Posiekaj cebulkę dymkę.

  • 10g Grzyby shiitake
  • 1 Duża biała cebula
  • 1 Marchew
  • 1łodyga Cebulka dymka lub chińska szalotka

Etap 2 /6

Włóż mieloną wołowinę do miski. Dodaj posiekaną cebulę, startą marchewkę i cebulkę dymkę. Dopraw pieprzem. Dodaj trochę soli. Do sitka włóż nawodnione grzyby shiitake, odsącz i opłucz pod strumieniem wody. Wyciśnij w rękach, grubo posiekaj i wrzuć do miski. Dokładnie wymieszaj.

  • 800g Ugotowana mielona wołowina
  • 10g Grzyby shiitake
  • 1 Duża biała cebula
  • 1 Marchew
  • Sól, pieprz
  • 1łodyga Cebulka dymka lub chińska szalotka

Etap 3 /6

Na powierzchni roboczej połóż kwadratowe płaty ciasta na sajgonki. Posmaruj krawędzie białkiem. Na środku każdego płatu połóż plasterek sera cheddar. Na środku każdego płatu umieść 1 łyżkę farszu. Zwiń boki do środka. Zwiń krawędź ciasta nad farszem i roluj, aż powstanie rulon w kształcie cygara, pociągając lekko do siebie i lekko dociskając. W razie potrzeby dolep ciasto białkiem. Połóż sajgonki na desce posypanej niewielką ilością mąki kukurydzianej. Powtarzaj aż do zużycia całego farszu. Odstaw na bok.

  • 200g Plasterki sera na hamburgery
  • 1pak Ciasto na sajgonki (lub przepołowione płaty ciasta na brik)
  • 1 Białko
  • 2łyżeczka Mąka kukurydziana

Etap 4 /6

Aby przyrządzić sos słodko-kwaśny: W rondlu wymieszaj mąkę kukurydzianą, wodę, biały ocet, cukier i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia, aby zagęścić, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić do ostygnięcia.

  • 2łyżeczka Mąka kukurydziana
  • 140g Ketchup
  • 12cl Woda
  • 60ml Biały ocet
  • 180g Cukier
  • 50ml Słony sos sojowy

Etap 5 /6

Posmaruj sajgonki niewielką ilością neutralnego oleju. Umieść je na standardowej tacy i włóż do Easy Fry, ustaw program FRYTKI i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C. Aby kolor stał się jeszcze bardziej złocisty, piecz jeszcze przez kilka minut.

Etap 6 /6

Podawaj z sosem słodko-kwaśnym, majonezem lub sosem sojowym i kilkoma liśćmi sałaty.

  • Aby przyrządzić sos słodko-kwaśny
  • 50ml Słony sos sojowy