Sajgonki à la cheeseburger
- Całkowity czas 45 min.
- 35 min.Czas przygotowania 
- 10 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
8 osób
- 800 g Ugotowana mielona wołowina 
- 200 g Plasterki sera na hamburgery 
- 10 g Grzyby shiitake 
- 1 Duża biała cebula 
- 1 Marchew 
- Sól, pieprz 
- 1 łodyga Cebulka dymka lub chińska szalotka 
- 1 pak Ciasto na sajgonki (lub przepołowione płaty ciasta na brik) 
- 1 Białko 
- Aby przyrządzić sos słodko-kwaśny 
- 2 łyżeczka Mąka kukurydziana 
- 140 g Ketchup 
- 12 cl Woda 
- 60 ml Biały ocet 
- 180 g Cukier 
- 50 ml Słony sos sojowy 
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Mocz grzyby shiitake w misce ciepłej wody przez 15 minut. Drobno posiekaj białą cebulę. Zetrzyj marchewkę. Posiekaj cebulkę dymkę.
Etap 2 /6
Włóż mieloną wołowinę do miski. Dodaj posiekaną cebulę, startą marchewkę i cebulkę dymkę. Dopraw pieprzem. Dodaj trochę soli. Do sitka włóż nawodnione grzyby shiitake, odsącz i opłucz pod strumieniem wody. Wyciśnij w rękach, grubo posiekaj i wrzuć do miski. Dokładnie wymieszaj.
Etap 3 /6
Na powierzchni roboczej połóż kwadratowe płaty ciasta na sajgonki. Posmaruj krawędzie białkiem. Na środku każdego płatu połóż plasterek sera cheddar. Na środku każdego płatu umieść 1 łyżkę farszu. Zwiń boki do środka. Zwiń krawędź ciasta nad farszem i roluj, aż powstanie rulon w kształcie cygara, pociągając lekko do siebie i lekko dociskając. W razie potrzeby dolep ciasto białkiem. Połóż sajgonki na desce posypanej niewielką ilością mąki kukurydzianej. Powtarzaj aż do zużycia całego farszu. Odstaw na bok.
Etap 4 /6
Aby przyrządzić sos słodko-kwaśny: W rondlu wymieszaj mąkę kukurydzianą, wodę, biały ocet, cukier i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia, aby zagęścić, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić do ostygnięcia.
Etap 5 /6
Posmaruj sajgonki niewielką ilością neutralnego oleju. Umieść je na standardowej tacy i włóż do Easy Fry, ustaw program FRYTKI i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C. Aby kolor stał się jeszcze bardziej złocisty, piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 6 /6
Podawaj z sosem słodko-kwaśnym, majonezem lub sosem sojowym i kilkoma liśćmi sałaty.

