Sajgonki à la cheeseburger
- Całkowity czas 45 min.
- 35 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
800 g Ugotowana mielona wołowina
200 g Plasterki sera na hamburgery
10 g Grzyby shiitake
1 Duża biała cebula
1 Marchew
Sól, pieprz
1 łodyga Cebulka dymka lub chińska szalotka
1 pak Ciasto na sajgonki (lub przepołowione płaty ciasta na brik)
1 Białko
Aby przyrządzić sos słodko-kwaśny
2 łyżeczka Mąka kukurydziana
140 g Ketchup
12 cl Woda
60 ml Biały ocet
180 g Cukier
50 ml Słony sos sojowy
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Mocz grzyby shiitake w misce ciepłej wody przez 15 minut. Drobno posiekaj białą cebulę. Zetrzyj marchewkę. Posiekaj cebulkę dymkę.
10g Grzyby shiitake 1 Duża biała cebula 1 Marchew 1łodyga Cebulka dymka lub chińska szalotka
Etap 2 /6
Włóż mieloną wołowinę do miski. Dodaj posiekaną cebulę, startą marchewkę i cebulkę dymkę. Dopraw pieprzem. Dodaj trochę soli. Do sitka włóż nawodnione grzyby shiitake, odsącz i opłucz pod strumieniem wody. Wyciśnij w rękach, grubo posiekaj i wrzuć do miski. Dokładnie wymieszaj.
800g Ugotowana mielona wołowina 10g Grzyby shiitake 1 Duża biała cebula 1 Marchew Sól, pieprz 1łodyga Cebulka dymka lub chińska szalotka
Etap 3 /6
Na powierzchni roboczej połóż kwadratowe płaty ciasta na sajgonki. Posmaruj krawędzie białkiem. Na środku każdego płatu połóż plasterek sera cheddar. Na środku każdego płatu umieść 1 łyżkę farszu. Zwiń boki do środka. Zwiń krawędź ciasta nad farszem i roluj, aż powstanie rulon w kształcie cygara, pociągając lekko do siebie i lekko dociskając. W razie potrzeby dolep ciasto białkiem. Połóż sajgonki na desce posypanej niewielką ilością mąki kukurydzianej. Powtarzaj aż do zużycia całego farszu. Odstaw na bok.
200g Plasterki sera na hamburgery 1pak Ciasto na sajgonki (lub przepołowione płaty ciasta na brik) 1 Białko 2łyżeczka Mąka kukurydziana
Etap 4 /6
Aby przyrządzić sos słodko-kwaśny: W rondlu wymieszaj mąkę kukurydzianą, wodę, biały ocet, cukier i sos sojowy. Doprowadź do wrzenia, aby zagęścić, mieszając od czasu do czasu. Pozostawić do ostygnięcia.
2łyżeczka Mąka kukurydziana 140g Ketchup 12cl Woda 60ml Biały ocet 180g Cukier 50ml Słony sos sojowy
Etap 5 /6
Posmaruj sajgonki niewielką ilością neutralnego oleju. Umieść je na standardowej tacy i włóż do Easy Fry, ustaw program FRYTKI i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C. Aby kolor stał się jeszcze bardziej złocisty, piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 6 /6
Podawaj z sosem słodko-kwaśnym, majonezem lub sosem sojowym i kilkoma liśćmi sałaty.
Aby przyrządzić sos słodko-kwaśny 50ml Słony sos sojowy