Jajecznica à la Benedict z lekkim sosem holenderskim
- Całkowity czas 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 kawałek Bekon
5 Żółtka
1.5 łyżeczka Sok cytrynowy
1.5 łyżeczka Skórka z cytryny
1.5 łyżeczka Musztarda Dijon
Sól, pieprz
2 łyżka Białe wino lub woda
150 g Jogurt grecki o niskiej zawartości tłuszczu
4 Jajka
2 Angielskie muffiny
Świeży szczypiorek
Akcesoria
Rondel Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Smaż bekon na średnim ogniu, od czasu do czasu go przewracając. Gdy bekon stanie się chrupiący, zdejmij go z patelni i odłóż na bok.
Etap 2 /11
Podgrzej wodę w rondlu. Powinna być gorąca, ale nie wrząca.
Etap 3 /11
Wlej żółtka do żaroodpornej miski. Delikatnie je ubij.
Etap 4 /11
Dodaj sok z cytryny, skórkę z cytryny, musztardę Dijon, sól, pieprz oraz białe wino. Ubij, aby połączyć wszystkie składniki.
Etap 5 /11
Umieść miskę nad gorącą wodą. Ubijaj cały czas, aż sos zgęstnieje i zacznie spływać wstęgami z trzepaczki.
Etap 6 /11
Miksując masę, dodawaj stopniowo po jednej łyżce jogurtu greckiego.
Etap 7 /11
Zdejmij miskę z rondla.
Etap 8 /11
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermal-Signal stanie się całkowicie czerwony. Rozbij jajka do miski. Ubij je, aż będą lekkie i puszyste.
Etap 9 /11
Wlej jajka na patelnię i delikatnie mieszaj, aż cała masa się zetnie.
Etap 10 /11
Przekrój angielskie muffiny na pół i opiecz je.
Etap 11 /11
Na każdą połówkę muffina połóż plaster bekonu. Dodaj jajecznicę, polej sosem holenderskim i posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.