Smażona wołowina
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Stek wołowy
2 Czerwona papryka
1 Cukinia
2 garść Świeża kolendra
10 centymetr Świeży imbir
2 Świeże papryczki chilli
300 g Suszony makaron jajeczny
Sól
6 cl Olej słonecznikowy
Pieprz
2 łyżka Miód
12 cl Sos sojowy
2 łyżka Olej sezamowy
4 Limonki
Akcesoria
Rondel Wok
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Pokrój wołowinę w cienkie paski. Umyj i pokrój czerwoną paprykę oraz cukinię w paski. Opłucz kolendrę. Oderwij liście, odłóż na bok i posiekaj łodygi. Imbir pokrój w cienkie plasterki. Opłucz, usuń nasiona i posiekaj chilli.
Etap 2 /8
Gotuj makaron jajeczny w osolonej wrzącej wodzie, aż będzie miękki. Dokładnie odcedź i odstaw.
Etap 3 /8
Rozgrzej wok na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Podsmaż paski wołowiny z połową oleju słonecznikowego.
Etap 4 /8
Przypraw solą i pieprzem, a następnie smaż mieszając przez 1 minutę, aż mięso lekko się zarumieni ze wszystkich stron.
Etap 5 /8
Zdejmij z patelni na talerz i trzymaj w cieple.
Etap 6 /8
Dodaj pozostały olej słonecznikowy oraz posiekane łodygi kolendry, imbir, czosnek, chilli, paprykę i cukinię. Smaż mieszając przez 1 minutę, aż składniki lekko się zarumienią, a następnie dodaj odcedzony makaron i miód.
Etap 7 /8
Smaż mieszając, aż makaron będzie gorący, po czym dodaj podsmażoną wołowinę oraz wszelkie soki pozostałe na talerzu. Dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym i sokiem z limonek, aby zbalansować smaki.
Etap 8 /8
Przed podaniem posyp liśćmi kolendry.