Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sos z czerwonej soczewicy

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 300 g czerwona soczewica

  • 1 goździk czosnek

  • 15 ml sok z cytryny

  • 3 łyżka pasta sezamowa

  • 50 g nerkowce

  • 60 ml oliwa z oliwek

  • Sól

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Gotuj czerwoną soczewicę przez 20 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i poczekaj, aż całkowicie ostygnie.

  • 300g czerwona soczewica

Etap 2 /3

Do blendera dodaj soczewicę, obrany czosnek, sok z cytryny, pastę sezamową, nerkowce i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Zamknij pokrywkę, ustaw wskazany program na jedną minutę i uruchom go. Uruchom program.

  • 1goździk czosnek
  • 15ml sok z cytryny
  • 3łyżka pasta sezamowa
  • 50g nerkowce
  • 60ml oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Etap 3 /3

Po zakończeniu programu otwórz pokrywkę i wlej wszystko do miski. Ozdób rozgniecionymi nerkowcami i świeżymi ziołami.