Stek marynowany w whiskey w stylu preriowego miasteczka - przepisy OptiGrill + | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Stek marynowany w whiskey w stylu preriowego miasteczka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 0.5 c sok jabłkowy lub cydr

  • 75 ml whiskey

  • 75 ml syrop klonowy

  • 2 łyżka musztarda dijon

  • 1 łyżka sos Worcestershire

  • 1 posiekana cebula

  • 4 goździk czosnek

  • 2 gałązka rozmaryn

  • 1 stek z górnej części wołowiny zrazowej

  • 0.5 łyżeczka sól i pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Wymieszaj sok jabłkowy z whiskey, syropem klonowym, musztardą i sosem worcester. Dodaj cebulę, czosnek i rozmaryn. Wymieszaj.

Etap 2 /7

Włóż stek do plastikowego, zamykanego woreczka i wlej nieco sosu z whiskey. Włóż do lodówki i marynuj przez co najmniej 4 godziny (maks. 24 godziny).

Etap 3 /7

Wyjmij stek z marynaty i strząśnij nadmiar płynu. Przelej pozostałą marynatę do rondla i odstaw na bok. Dopraw obie strony steku solą i pieprzem.

Etap 4 /7

Jeśli OptiGrill nie jest połączony: – Włącz grill. – Wybierz program Czerwone mięso na grillu i naciśnij OK. Jeśli OptiGrill jest połączony: – Spersonalizuj preferencje gotowania za pomocą linku podanego pod tym krokiem, a następnie naciśnij OK na urządzeniu OptiGrill. Kontynuuj przepis: Spryskaj tace grilla niewielką ilością oleju w sprayu. Gdy purpurowa kontrolka przestanie migać, połóż steki na grillu i zamknij pokrywkę. Piecz do chwili, aż kolor kontrolki zacznie wskazywać preferowany stan: żółty oznacza stek krwisty, pomarańczowy – średnio upieczony, a czerwony – dobrze upieczony.

Etap 5 /7

Przełóż stek na deskę do krojenia i przykryj folią. Odstaw na 5 minut, a następnie pokrój na plasterki.

Etap 6 /7

W międzyczasie doprowadź pozostałą marynatę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10–12 minut lub dopóki ilość płynu nie zmniejszy się do objętości ok. 1/4 szklanki (50 ml), a kolor nie stanie się głęboko karmelowy. Odsącz sos i usuń cząstki.

Etap 7 /7

Polej stek sosem z whiskey i podawaj.