Steki z halibuta w stylu karaibskim
- Całkowity czas 1 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Limonka
4 łodyga Szczypiorek
2 goździk Czosnek
50 g Szalotka
1 Papryczka chili (czerwona lub zielona)
2 łyżka Pietruszka
3 łyżka Olej rzepakowy
Sól, pieprz
15 cl Woda
1 Ananas Victoria
2 łyżka Mąka
3 łyżka Tarty kokos
4 filet Filety z halibuta po około 150 g
2 filet Olej roślinny (olej do smażenia)
2 kawałek Niesolone masło
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Aby przygotować sos kreolski: zetrzyj i wyciśnij sok z limonki. Umyj i drobno posiekaj szczypiorek. Obierz i posiekaj czosnek i szalotkę. Usuń nasiona z papryczki chili, umyj ją i drobno pokrój. Umyj i posiekaj pietruszkę.
Etap 2 /7
W małej misce wymieszaj limonkę, szczypiorek, pietruszkę, szalotkę, czosnek, papryczkę chili, olej rzepakowy, sól i pieprz.
Etap 3 /7
Wlej wodę do patelni i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, wyłącz ogień, zalej wodą wcześniejszą mieszankę i odstaw. Wytrzyj patelnię.
Etap 4 /7
Obierz ananasa i przekrój go na pół. Każdą połówkę ananasa pokrój na 6 kawałków. Wymieszaj mąkę z tartym kokosem na dużym talerzu do zupy. Obtocz steki rybne w tej mieszance.
Etap 5 /7
Podgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej połowę oleju roślinnego na patelnię. Dodaj masło. Kiedy masło się roztopi, dodaj kawałki ananasa i smaż aż się skarmelizują. Wyjmij kawałki ananasa. Podawać z ryżem pilau.
Etap 6 /7
Wlej pozostały olej i obsmaż steki rybne z obu stron, aż będą dokładnie usmażone.
Etap 7 /7
Podawaj steki rybne z karmelizowanymi kawałkami ananasa i sosem kreolskim.