Steki z halibuta w stylu karaibskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Steki z halibuta w stylu karaibskim

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 Limonka

  • 4 łodyga Szczypiorek

  • 2 goździk Czosnek

  • 50 g Szalotka

  • 1 Papryczka chili (czerwona lub zielona)

  • 2 łyżka Pietruszka

  • 3 łyżka Olej rzepakowy

  • Sól, pieprz

  • 15 cl Woda

  • 1 Ananas Victoria

  • 2 łyżka Mąka

  • 3 łyżka Tarty kokos

  • 4 filet Filety z halibuta po około 150 g

  • 2 filet Olej roślinny (olej do smażenia)

  • 2 kawałek Niesolone masło

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Aby przygotować sos kreolski: zetrzyj i wyciśnij sok z limonki. Umyj i drobno posiekaj szczypiorek. Obierz i posiekaj czosnek i szalotkę. Usuń nasiona z papryczki chili, umyj ją i drobno pokrój. Umyj i posiekaj pietruszkę.

  • 1 Limonka
  • 4łodyga Szczypiorek
  • 2goździk Czosnek
  • 50g Szalotka
  • 1 Papryczka chili (czerwona lub zielona)
  • 2łyżka Pietruszka

Etap 2 /7

W małej misce wymieszaj limonkę, szczypiorek, pietruszkę, szalotkę, czosnek, papryczkę chili, olej rzepakowy, sól i pieprz.

  • 1 Limonka
  • 4łodyga Szczypiorek
  • 2goździk Czosnek
  • 50g Szalotka
  • 1 Papryczka chili (czerwona lub zielona)
  • 2łyżka Pietruszka
  • 3łyżka Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz

Etap 3 /7

Wlej wodę do patelni i doprowadź do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, wyłącz ogień, zalej wodą wcześniejszą mieszankę i odstaw. Wytrzyj patelnię.

  • 15cl Woda

Etap 4 /7

Obierz ananasa i przekrój go na pół. Każdą połówkę ananasa pokrój na 6 kawałków. Wymieszaj mąkę z tartym kokosem na dużym talerzu do zupy. Obtocz steki rybne w tej mieszance.

  • 1 Ananas Victoria
  • 2łyżka Mąka
  • 3łyżka Tarty kokos
  • 4filet Filety z halibuta po około 150 g

Etap 5 /7

Podgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej połowę oleju roślinnego na patelnię. Dodaj masło. Kiedy masło się roztopi, dodaj kawałki ananasa i smaż aż się skarmelizują. Wyjmij kawałki ananasa. Podawać z ryżem pilau.

  • 1 Ananas Victoria
  • 2filet Olej roślinny (olej do smażenia)
  • 2kawałek Niesolone masło

Etap 6 /7

Wlej pozostały olej i obsmaż steki rybne z obu stron, aż będą dokładnie usmażone.

  • 2kawałek Niesolone masło

Etap 7 /7

Podawaj steki rybne z karmelizowanymi kawałkami ananasa i sosem kreolskim.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
25 min.

Stek marynowany w whiskey w stylu preriowego miasteczka

ratings.NaN

Steki z halibuta w stylu karaibskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Stek marynowany w whiskey w stylu preriowego miasteczka
Magdalena D.T.
19 min.

Mięso z warzywami w stylu boliwijskim

Review 5 stars (average)

7 Recenzje

Steki z halibuta w stylu karaibskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Mięso z warzywami w stylu boliwijskim
Tefal
Tefal
35 min.

Szaszłyki z kurczaka w stylu greckim

ratings.NaN

Steki z halibuta w stylu karaibskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Szaszłyki z kurczaka w stylu greckim
Tefal
Tefal
18 min.

Steki z kalafiora

ratings.NaN

Steki z halibuta w stylu karaibskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Steki z kalafiora
Ola
35 min.

Zupa rybna z halibuta i dorsza

ratings.NaN

Steki z halibuta w stylu karaibskim - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Zupa rybna z halibuta i dorsza