Szaszłyki wieprzowe w sosie barbecue
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 goździk Czosnek
100 g Cebula
1 łyżka Olej roślinny
Sól
65 g Ketchup
45 g Przecier pomidorowy
2.5 łyżka sos Worcestershire
1.5 łyżka Ocet jabłkowy
1.5 łyżka Miód
0.5 łyżeczka Musztarda
1 łyżeczka Wędzona papryka
0.5 łyżeczka Suszony tymianek
0.5 łyżeczka Pieprz ziarnisty
650 g Pieczona polędwica wieprzowa
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz i posiekaj ząbki czosnku i cebulę. Wlej olej na patelnię, wsyp szczyptę soli, a następnie wrzuć posiekane warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Etap 2 /5
Dodaj ketchup, pastę pomidorową, sos worcester, ocet, miód, musztardę, wędzoną paprykę, tymianek i pieprz. Wymieszaj i zmniejsz ogień, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Etap 3 /5
Włącz OptiGrill. Wybierz program Wieprzowina i naciśnij OK. Pokrój mięso na kostki o grubości 3 cm, a następnie nadziej je na szpikulce. Posmaruj sosem barbecue.
Etap 4 /5
Po rozgrzaniu urządzenia umieść szaszłyki na grillu i opuść pokrywkę. Grilluj szaszłyki, aż dobrze się upieką.
Etap 5 /5
Podawaj z resztą sosu barbecue.