Szaszłyki wieprzowe w sosie barbecue - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Szaszłyki wieprzowe w sosie barbecue

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1 goździk Czosnek

  • 100 g Cebula

  • 1 łyżka Olej roślinny

  • Sól

  • 65 g Ketchup

  • 45 g Przecier pomidorowy

  • 2.5 łyżka sos Worcestershire

  • 1.5 łyżka Ocet jabłkowy

  • 1.5 łyżka Miód

  • 0.5 łyżeczka Musztarda

  • 1 łyżeczka Wędzona papryka

  • 0.5 łyżeczka Suszony tymianek

  • 0.5 łyżeczka Pieprz ziarnisty

  • 650 g Pieczona polędwica wieprzowa

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Obierz i posiekaj ząbki czosnku i cebulę. Wlej olej na patelnię, wsyp szczyptę soli, a następnie wrzuć posiekane warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

  • 1goździk Czosnek
  • 100g Cebula
  • 1łyżka Olej roślinny
  • Sól

Etap 2 /5

Dodaj ketchup, pastę pomidorową, sos worcester, ocet, miód, musztardę, wędzoną paprykę, tymianek i pieprz. Wymieszaj i zmniejsz ogień, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

  • 65g Ketchup
  • 45g Przecier pomidorowy
  • 2.5łyżka sos Worcestershire
  • 1.5łyżka Ocet jabłkowy
  • 1.5łyżka Miód
  • 0.5łyżeczka Musztarda
  • 1łyżeczka Wędzona papryka
  • 0.5łyżeczka Suszony tymianek
  • 0.5łyżeczka Pieprz ziarnisty

Etap 3 /5

Włącz OptiGrill. Wybierz program Wieprzowina i naciśnij OK. Pokrój mięso na kostki o grubości 3 cm, a następnie nadziej je na szpikulce. Posmaruj sosem barbecue.

  • 650g Pieczona polędwica wieprzowa

Etap 4 /5

Po rozgrzaniu urządzenia umieść szaszłyki na grillu i opuść pokrywkę. Grilluj szaszłyki, aż dobrze się upieką.

Etap 5 /5

Podawaj z resztą sosu barbecue.