Szaszłyki wieprzowe w sosie barbecue
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 goździk Czosnek
100 g Cebula
1 łyżka Olej roślinny
Sól
65 g Ketchup
45 g Przecier pomidorowy
2.5 łyżka sos Worcestershire
1.5 łyżka Ocet jabłkowy
1.5 łyżka Miód
0.5 łyżeczka Musztarda
1 łyżeczka Wędzona papryka
0.5 łyżeczka Suszony tymianek
0.5 łyżeczka Pieprz ziarnisty
650 g Pieczona polędwica wieprzowa
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz i posiekaj ząbki czosnku i cebulę. Wlej olej na patelnię, wsyp szczyptę soli, a następnie wrzuć posiekane warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
1goździk Czosnek 100g Cebula 1łyżka Olej roślinny Sól
Etap 2 /5
Dodaj ketchup, pastę pomidorową, sos worcester, ocet, miód, musztardę, wędzoną paprykę, tymianek i pieprz. Wymieszaj i zmniejsz ogień, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
65g Ketchup 45g Przecier pomidorowy 2.5łyżka sos Worcestershire 1.5łyżka Ocet jabłkowy 1.5łyżka Miód 0.5łyżeczka Musztarda 1łyżeczka Wędzona papryka 0.5łyżeczka Suszony tymianek 0.5łyżeczka Pieprz ziarnisty
Etap 3 /5
Włącz OptiGrill. Wybierz program Wieprzowina i naciśnij OK. Pokrój mięso na kostki o grubości 3 cm, a następnie nadziej je na szpikulce. Posmaruj sosem barbecue.
650g Pieczona polędwica wieprzowa
Etap 4 /5
Po rozgrzaniu urządzenia umieść szaszłyki na grillu i opuść pokrywkę. Grilluj szaszłyki, aż dobrze się upieką.
Etap 5 /5
Podawaj z resztą sosu barbecue.