- przepisy | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Szaszłyki wołowe piri piri

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 27 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    7 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

4 osób

  • 480 g Wołowina na szaszłyki

  • 130 ml Oliwa z oliwek

  • 125 g Masło

  • 80 ml Sok z cytryny

  • 50 ml Sos piri piri

  • 1 łyżka Papryka słodka

  • 1 łyżeczka Kolendra mielona

  • 1 łyżeczka Sól

  • 0.5 łyżeczka Czarny pieprz

  • 3 goździk Czosnek

  • 3 Szalotka

  • 3 łyżka Natka pietruszki

  • 2 liść Liść laurowy

  • 2 centymetr Świeży imbir

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przygotuj składniki: posiekaj drobno szalotkę i ząbki czosnku.

  • 480g Wołowina na szaszłyki
  • 130ml Oliwa z oliwek
  • 125g Masło
  • 80ml Sok z cytryny
  • 50ml Sos piri piri
  • 1łyżka Papryka słodka
  • 1łyżeczka Kolendra mielona
  • 1łyżeczka Sól
  • 0.5łyżeczka Czarny pieprz
  • 3goździk Czosnek
  • 3 Szalotka
  • 3łyżka Natka pietruszki
  • 2liść Liść laurowy
  • 2centymetr Świeży imbir

Etap 2 /9

Umieść wszystkie składniki marynaty w blenderze: oliwę z oliwek, roztopione masło, sok z cytryny, sos chili, paprykę, kolendrę, sól, pieprz, czosnek, szalotkę, liście laurowe i imbir. Zmiksuj wszystko razem, aż uzyskasz gładką marynatę.

  • 130ml Oliwa z oliwek
  • 125g Masło
  • 80ml Sok z cytryny
  • 50ml Sos piri piri
  • 1łyżka Papryka słodka
  • 1łyżeczka Kolendra mielona
  • 1łyżeczka Sól
  • 0.5łyżeczka Czarny pieprz
  • 3goździk Czosnek
  • 3 Szalotka
  • 3łyżka Natka pietruszki
  • 2liść Liść laurowy
  • 2centymetr Świeży imbir

Etap 3 /9

Gdy marynata będzie gotowa, zalej nią wołowinę, pokrojoną w kostki na szaszłyki. Upewnij się, że wszystkie kawałki mięsa są dobrze pokryte.

  • 480g Wołowina na szaszłyki

Etap 4 /9

Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw wołowinę do zamarynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc, aby uzyskać bardziej intensywny smak.

Etap 5 /9

Nadziej zamarynowane kostki wołowiny na szaszłyki.

  • 480g Wołowina na szaszłyki

Etap 6 /9

Umieść szaszłyki w urządzeniu na płycie. Rozpocznij gotowanie.

  • 480g Wołowina na szaszłyki

Etap 7 /9

W połowie pieczenia przewróć szaszłyki, aby zapewnić równomierne upieczenie.

  • 480g Wołowina na szaszłyki

Etap 8 /9

Po upieczeniu wyjmij szaszłyki i odstaw na kilka minut przed podaniem.

Etap 9 /9

Podawaj szaszłyki z wołowiny piri piri z ryżem, grillowanymi warzywami lub sałatką.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
1 godz. 26 min.

Szaszłyki wołowe z sosem teriyaki

ratings.NaN

- przepisy | Tefal
Szaszłyki wołowe z sosem teriyaki
Tefal
Tefal
1 godz. 5 min.

Pikantne ziemniaczki po hiszpańsku (Patatas bravas)

ratings.NaN

- przepisy | Tefal
Pikantne ziemniaczki po hiszpańsku (Patatas bravas)
Tefal
Tefal
3 godz. 25 min.

Łopatka wieprzowa po kreolsku z sosem pomarańczowo-miodowym

ratings.NaN

- przepisy | Tefal
Łopatka wieprzowa po kreolsku z sosem pomarańczowo-miodowym
Tefal
Tefal
18 min.

Wołowa kofta z kolendrą

ratings.NaN

- przepisy | Tefal
Wołowa kofta z kolendrą
Tefal
Tefal
21 min.

Filet rybny z migdałami

ratings.NaN

- przepisy | Tefal
Filet rybny z migdałami