Szaszłyki wołowe piri piri
- Całkowity czas 2 godz. 27 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 7 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
480 g Wołowina na szaszłyki
130 ml Oliwa z oliwek
125 g Masło
80 ml Sok z cytryny
50 ml Sos piri piri
1 łyżka Papryka słodka
1 łyżeczka Kolendra mielona
1 łyżeczka Sól
0.5 łyżeczka Czarny pieprz
3 goździk Czosnek
3 Szalotka
3 łyżka Natka pietruszki
2 liść Liść laurowy
2 centymetr Świeży imbir
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki: posiekaj drobno szalotkę i ząbki czosnku.
Etap 2 /9
Umieść wszystkie składniki marynaty w blenderze: oliwę z oliwek, roztopione masło, sok z cytryny, sos chili, paprykę, kolendrę, sól, pieprz, czosnek, szalotkę, liście laurowe i imbir. Zmiksuj wszystko razem, aż uzyskasz gładką marynatę.
Etap 3 /9
Gdy marynata będzie gotowa, zalej nią wołowinę, pokrojoną w kostki na szaszłyki. Upewnij się, że wszystkie kawałki mięsa są dobrze pokryte.
Etap 4 /9
Przykryj miskę folią spożywczą lub pokrywką i pozostaw wołowinę do zamarynowania w lodówce na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc, aby uzyskać bardziej intensywny smak.
Etap 5 /9
Nadziej zamarynowane kostki wołowiny na szaszłyki.
Etap 6 /9
Umieść szaszłyki w urządzeniu na płycie. Rozpocznij gotowanie.
Etap 7 /9
W połowie pieczenia przewróć szaszłyki, aby zapewnić równomierne upieczenie.
Etap 8 /9
Po upieczeniu wyjmij szaszłyki i odstaw na kilka minut przed podaniem.
Etap 9 /9
Podawaj szaszłyki z wołowiny piri piri z ryżem, grillowanymi warzywami lub sałatką.