Szaszłyki yakitori z kurczakiem i grzybami
- Całkowity czas 1 godz. 22 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
600 g Filety z kurczaka
300 g Pieczarki
12 cl Sos sojowy
12 cl Mirin
6 łyżka Ocet ryżowy
50 g Cukier trzcinowy
3 goździk Posiekany czosnek
5 łyżka Tarty imbir
3 Posiekane cebulki dymki
1 Olej w sprayu
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /9
W małej misce wymieszaj sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, brązowy cukier, czosnek i imbir. Przelej sos do 2 małych misek. Pokrój kurczaka w kostkę i wrzuć do pierwszej miski z marynatą. Przykryj i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Etap 2 /9
Przekrój grzyby na pół (jeśli są małe, nie musisz tego robić). Wsyp je do drugiej miski marynaty. Mocz bambusowe pałeczki w wodzie przez 15 minut.
Etap 3 /9
Gdy marynowanie kawałków kurczaka dobiegnie końca, nadziej je na szpikulec. Odstaw marynatę na bok. Nadziej grzyby na szpikulec.
Etap 4 /9
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 12 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Włącz szufladę 2. Wybierz program WARZYWA, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 12 minut. Połóż szaszłyki z grzybami na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 5 /9
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Połóż szaszłyki z kurczakiem na płycie w szufladzie 1, spryskaj oliwą z oliwek i zamknij szufladę. Gotowanie wznowi się automatycznie.
Etap 6 /9
W połowie gotowania obróć szaszłyki i spryskaj niewielką ilością marynaty.
Etap 7 /9
Upewnij się, że ziemniaki są upieczone, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 8 /9
Wlej do rondla pozostałą marynatę i podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje.
Etap 9 /9
Posyp szaszłyki cebulką dymką i natychmiast podawaj z pozostałym sosem.