Szaszłyki z kiełbasą i warzywami - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Szaszłyki z kiełbasą i warzywami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

4 osób

  • 2 łyżka Olej sezamowy

  • 2 łyżka Olej sezamowy

  • 5 łyżka Sos sojowy

  • 1 łyżka Miód

  • 1 łyżka Tymianek

  • 1 łyżeczka Cebula suszona

  • 1 Cukinia

  • 1 Papryka

  • 2 Kukurydza

  • 600 g Kiełbasa

  • Olej

  • Sezam

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Do płytkiego naczynia wlej olej sezamowy, olej neutralny, sos sojowy, miód, tymianek i sproszkowaną cebulę. Wymieszaj.

  • 2łyżka Olej sezamowy
  • 2łyżka Olej sezamowy
  • 5łyżka Sos sojowy
  • 1łyżka Miód
  • 1łyżka Tymianek
  • 1łyżeczka Cebula suszona

Etap 2 /7

Cukinię i paprykę umyj i osusz. Cukinię pokrój w 1 cm plasterki. Paprykę przekrój na dwie części, aby pozbyć się pestek. Następnie pokrój w duże kwadraty o wymiarach 2 cm x 2 cm.

  • 1 Cukinia
  • 1 Papryka

Etap 3 /7

Kolbę kukurydzy pokrój w 2 cm plasterki. Kiełbaski pokrój na kawałki o grubości 3 cm.

  • 2 Kukurydza
  • 600g Kiełbasa

Etap 4 /7

Na patyczki do szaszłyków nakładaj na przemian plastry kukurydzy, cukinii, papryki i wędzonej kiełbasy. Zrób co najmniej 8 szaszłyków.

  • 1 Cukinia
  • 1 Papryka
  • 2 Kukurydza
  • 600g Kiełbasa

Etap 5 /7

Posmaruj szaszłyki marynatą, dodaj resztę marynaty i pozostaw do marynowania na 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Etap 6 /7

Otwórz OptiGrill w pozycji Grill. Ustaw boczny termostat w pozycji 3. Po rozgrzaniu połóż szaszłyki na płycie grillowej i piecz przez 10 do 15 minut, regularnie je obracając. Co jakiś czas polej szaszłyki odrobiną marynaty.

Etap 7 /7

Posyp prażonymi ziarnami sezamu i natychmiast podawaj.

  • nasiono Sezam