Szaszłyki z krewetkami i ananasem w miodowo-czosnkowym sosie maślanym - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Szaszłyki z krewetkami i ananasem w miodowo-czosnkowym sosie maślanym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 21 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    6 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 500 g Ananas

  • 400 g Surowe, obrane krewetki z ogonkami

  • 4 goździk Czosnek

  • 30 g Roztopione masło

  • 80 g Płynny miód

  • 2 łyżka Sos sojowy

  • 0.5 łyżeczka Płatki chili (opcjonalnie)

  • 2 łyżka Posiekana kolendra

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Obierz ananasa, pokrój go na grube plasterki o grubości około 2 cm. Następnie pokrój każdy plasterek na 8 części. Przygotuj 2 szaszłyki na każdą osobę, nadziewając na szpikulec na zmianę 3 krewetki i 3 kawałki ananasa.

  • 500g Ananas
  • 400g Surowe, obrane krewetki z ogonkami

Etap 2 /4

Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Wymieszaj je z roztopionym masłem, miodem, sosem sojowym i płatkami papryki chili, a następnie spryskaj szaszłyki tym sosem.

  • 4goździk Czosnek
  • 30g Roztopione masło
  • 80g Płynny miód
  • 2łyżka Sos sojowy
  • 0.5łyżeczka Płatki chili (opcjonalnie)

Etap 3 /4

Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat do pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia grilluj szaszłyki przez 6 minut, obracając je w połowie grillowania.

Etap 4 /4

Posyp posiekaną kolendrą i podawaj.

  • 2łyżka Posiekana kolendra