Szaszłyki z krewetkami i ananasem w miodowo-czosnkowym sosie maślanym
- Całkowity czas 21 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 6 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
500 g Ananas
400 g Surowe, obrane krewetki z ogonkami
4 goździk Czosnek
30 g Roztopione masło
80 g Płynny miód
2 łyżka Sos sojowy
0.5 łyżeczka Płatki chili (opcjonalnie)
2 łyżka Posiekana kolendra
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Obierz ananasa, pokrój go na grube plasterki o grubości około 2 cm. Następnie pokrój każdy plasterek na 8 części. Przygotuj 2 szaszłyki na każdą osobę, nadziewając na szpikulec na zmianę 3 krewetki i 3 kawałki ananasa.
Etap 2 /4
Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Wymieszaj je z roztopionym masłem, miodem, sosem sojowym i płatkami papryki chili, a następnie spryskaj szaszłyki tym sosem.
Etap 3 /4
Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat do pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia grilluj szaszłyki przez 6 minut, obracając je w połowie grillowania.
Etap 4 /4
Posyp posiekaną kolendrą i podawaj.