Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
400 g Polędwiczek z kurczaka
1 łyżeczka Wędzonej papryki
1 łyżeczka Ostrej/słodkiej papryki
1 łyżeczka Czosnku w proszku
1 łyżeczka Cebuli w proszku
Oregano
Sól
2 łyżka Mąki
1 łyżka Mleka
2 Duże garści płatków kukurydzianych
Oliwa/olej w sprayu
Sos miodowo-czosnkowy:
2 łyżka Miodu
3 łyżka Sosu sojowego
3 Ząbki czosnku
1 łyżka Sosu sriracha (opcjonalnie)
1 łyżka Sezamu
Sos lemon-mayo:
2 łyżka Jogurtu greckiego
1 łyżka Majonezu
½ z cytryny
Soli
Do podania:
Kolendra/szczypiorek, ryż, frytki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Polędwiczki z kurczaka natrzyj z obu stron mieszanką przypraw.
Etap 2 /7
Do jednej miski wsyp mąkę, w drugiej roztrzep jajko z mlekiem, a do trzeciej wrzuć pokruszone płatki kukurydziane.
Etap 3 /7
Polędwiczki z kurczaka obtocz najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w płatkach.
Etap 4 /7
Przełóż kurczaka do air fryer’a, popsikaj go oliwą i piecz w 180°C przez 12 minut. W połowie czasu przewróć je na drugą stronę i ponownie popsikaj oliwą. Na ostatnie 2 minuty włącz opcję Extra Crisp.
Etap 5 /7
W czasie, gdy kurczak się piecze, do garnka włóż miód, sos sojowy, czosnek oraz sos sriracha, zagotuj i wrzuć sezam.
Etap 6 /7
Gorącego kurczaka obtocz dokładnie w sosie miodowo-czosnkowym i udekoruj szczypiorkiem.
Etap 7 /7
Przygotuj z sos lemon-mayo: wymieszaj jogurt grecki, majonez, sok z cytryny i sól. Podawaj z kurczakiem.