Szaszłyki z kurczakiem i papryką
- Całkowity czas 28 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
450 g Pierś z kurczaka
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Sos sojowy
1 łyżka Czosnek w proszku
1 łyżka Przyprawa chili
1 łyżka Miód
1 Zielona papryka
1 Czerwony pieprz
1 Żółty pieprz
1 Cukinia
1 Mała czerwona cebula
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Pokrój kurczaka w dużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek w proszku, chili i miód. Wrzuć kurczaka, przykryj i marynuj przez 15 minut. Umyj papryki i pokrój je na duże kawałki. Umyj cukinie i pokrój je w plasterki. Obierz cebulę i pokrój na kawałki. Weź szpikulce i nadziewaj na nie na przemian kawałki kurczaka i warzyw.
Etap 2 /6
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 8 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Naciśnij START, aby rozpocząć pieczenie.
Etap 3 /6
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Połóż szaszłyki na płycie w szufladzie 1.
Etap 4 /6
W połowie gotowania obróć szaszłyki.
Etap 5 /6
Upewnij się, że kurczak jest dobrze upieczony, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 6 /6
Natychmiast podawaj ze słodkimi ziemniakami.