Szaszłyki z ziemniakami i kurczakiem po hawajsku
- Całkowity czas 1 godz. 36 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 21 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
85 g Ketchup
70 g Cukier brązowy
90 ml Sos sojowy
4 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Ocet ryżowy
1 Limonka
2 łyżka Mieszanka przypraw
2 goździk Czosnek
2 łyżka Olej sezamowy
Sól, pieprz
400 g Filet z kurczaka
500 g Ananas
1 Papryka
1 Papryka
1 Cebula
2 Ziemniak
1 nasiono Sezam
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj marynatę w misce. Wymieszaj ketchup, brązowy cukier, sos sojowy, połowę oliwy z oliwek, ocet ryżowy, skórkę i sok z limonki, przyprawy, posiekany czosnek i olej sezamowy.
Etap 2 /8
Kurczaka pokrój w 2 cm kostkę.
Etap 3 /8
Przygotuj ananasa, umyj i obierz warzywa. Ananasa i ziemniaki pokrój w kostkę o boku 2 cm, a paprykę i cebulę w kwadraty o boku 2 cm. Potrzebujesz 24 kostek (lub kwadratów) każdego składnika.
Etap 4 /8
W rondelku zagotuj osoloną wodę. Gotuj ziemniaki przez około 5 do 10 minut. Upewnij się, że pozostają twarde.
Etap 5 /8
Na ośmiu szpikulcach naprzemiennie układaj kurczaka, warzywa i ananasa. Złóż je według własnych upodobań.
Etap 6 /8
Ułóż szaszłyki na talerzu i posmaruj je marynatą. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Etap 7 /8
Otwórz OptiGrill w pozycji Grill. Ustaw boczny termostat na pozycję 4. Po podgrzaniu połóż szaszłyki na płycie grillowej i piecz przez 15 minut, regularnie obracając, aby upiec szaszłyki ze wszystkich stron.
Etap 8 /8
W małym rondlu zredukuj pozostałą marynatę na średnim ogniu przez 2 do 3 minut. Gdy szaszłyki będą gotowe, posmaruj je zredukowaną marynatą i posyp ziarnami sezamu. Smacznego!