Tarataletki z karmelem i suszonymi owocami - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tarataletki z karmelem i suszonymi owocami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 48 min.
  • Czas przygotowania
    35 min.
  • Gotowanie
    13 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

2 porcje

  • Ciasto kruche:

  • 200 g Mąka

  • 110 g Masło

  • 2 Żółtko

  • 100 g Cukier puder

  • 2 szczypta Sól

  • Karmel z suszonymi owocami:

  • 160 g Suszone owoce

  • 200 g Cukier

  • 120 ml Śmietana kremówka 30%

  • 100 ml Woda

  • 40 g Masło

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przygotuj kruche ciasto: mąkę, masło i szczyptę soli rozprowadź opuszkami palców do uzyskania delikatnej, piaszczystej konsystencji. Dodaj cukier puder i jajko, mieszaj ręcznie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  • Ciasto kruche:
  • 200g Mąka
  • 110g Masło
  • 2 Żółtko
  • 100g Cukier puder
  • 2szczypta Sól

Etap 2 /6

Rozwałkuj ciasto na lekko posypanym mąką blacie roboczym. Przy pomocy wycinarki do ciasta wytnij kółka. Na odwróconych foremkach do kruchych babeczek umieść kółka ciasta, a następnie dociśnij wokół brzegów, aby wykonać spody do kruchych babeczek. Trzymając formę odwrotnie, wstaw ją do Cake Factory.

  • 200g Mąka

Etap 3 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje Pozostaw spody ciastek do ostygnięcia.

Etap 4 /6

W międzyczasie z grubsza posiekaj zmieszane orzechy.

  • 160g Suszone owoce

Etap 5 /6

Do małego garnka dodaj cukier i wodę, aby przygotować karmel. Podgrzewaj bez mieszania, aż uzyskasz blady karmel. Zdejmij z ognia i delikatnie dodawaj śmietanę, uważając, aby nie powstały rozpryski. Delikatnie połącz trzepaczką. Dodaj masło i utrzyj póki jest miękkie. Dodaj posiekane orzechy.

  • Karmel z suszonymi owocami:
  • 160g Suszone owoce
  • 200g Cukier
  • 120ml Śmietana kremówka 30%
  • 100ml Woda
  • 40g Masło

Etap 6 /6

Rozdziel masę na wszystkie spody kruchych babeczek. Przed podaniem pozostaw do całkowitego ostygnięcia.