Tarta cytrynowa z bezą - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tarta cytrynowa z bezą

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 20 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 unit Ciasto kruche słodkie

  • 10 g Masło

  • 2 unit Cytryny

  • 125 g Masło

  • 4 unit Jajka

  • 150 g Cukier

  • 1 unit Włoska beza

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex

Czas przygotowania

Etap 1 /13

Ten przepis wymaga wcześniejszego przygotowania dwóch składników: ciasto kruche słodkie i beza włoska. Czy przygotowałeś go przed kontynuowaniem tego przepisu? Jeśli nie, możesz uzyskać do niego dostęp w bloku „Wymagane”, wracając do głównego ekranu przepisu. Na ciasto kruche słodkie potrzeba 2 godzin 15 minut: 15 minut przygotowania i 2 godziny odpoczynku w lodówce.

  • 1unit Ciasto kruche słodkie
  • 1unit Włoska beza

Etap 2 /13

Rozwałkuj kruche ciasto na grubość 3–4 mm.

  • 1unit Ciasto kruche słodkie

Etap 3 /13

Formę wysmaruj masłem i włóż do niej ciasto. Delikatnie dociśnij ciasto palcami, aby dopasowało się do krawędzi naczynia, pozostawiając nadmiar ciasta na zewnątrz. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.

  • 10g Masło

Etap 4 /13

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Etap 5 /13

Wyjmij ciasto z lodówki i odkrój nadmiar ciasta nożem.

Etap 6 /13

Na wierzchu umieść arkusz papieru do pieczenia, połóż na nim ceramiczne kulki do pieczenia lub suszoną fasolę, aby dociążyć ciasto. Piecz przez 15–20 minut w 180 stopniach.

  • 2unit Cytryny
  • 125g Masło

Etap 7 /13

W rondelku skórkę z cytryny i wyciśnięty sok wymieszaj z masłem. Rozpuść mieszankę na małym ogniu.

Etap 8 /13

W misie robota umieść jajka i cukier. Naciśnij "Start".

  • 4unit Jajka
  • 150g Cukier
  • Trzepaczka flex

Etap 9 /13

Naciśnij "Start" i stopniowo wlewaj roztopione masło z sokiem z cytryny w trakcie pracy urządzenia.

  • 2unit Cytryny
  • 125g Masło
  • Trzepaczka flex

Etap 10 /13

Wlej mieszankę na patelnię i zagotuj ją, ciągle mieszając trzepaczką. Powinna nabrać objętości i zgęstnieć. Gotuj przez 3 minuty.

Etap 11 /13

Masę wylej na upieczone kruche ciasto i chłódź przez 1 godzinę.

Etap 12 /13

Przygotuj bezę według przepisu na włoską bezę.

  • Trzepaczka flex

Etap 13 /13

Używając rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, równomiernie wyciśnij bezę na tartę, a następnie podpiecz ją palnikiem.