Włoskie panini z grillowanymi warzywami
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
4 szt. panini
4 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka ocet balsamiczny
4 goździk ząbek czosnku
1 szt. cukinia
1 szt. czerwona papryka
1 szt. czerwona cebula
4 łyżka pesto
200 g tarty ser mozzarella
sól
pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W misce wymieszaj olej, ocet oraz obrane i posiekane ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Pokrój cukinię i cebulę na plasterki lub krążki o grubości 1 cm. Potnij papryki na paski o grubości 1 cm. Dodaj warzywa do marynaty i wymieszaj.
Etap 2 /4
Włącz grill. Wybierz program manualny, ustaw temperaturę na 240°C i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia połóż na grillu warzywa (konieczne może być upieczenie dwóch porcji) i zamknij grill. Naciśnij OK i ustaw czas pieczenia na 5 minut.
Etap 3 /4
Rozsmaruj pesto na połówkach panini. Po zakończeniu grillowania rozsmaruj warzywa na chlebie i posyp startą mozzarellą. Na wszystko nałóż drugą połówkę panini.
Etap 4 /4
Weź papierowy ręcznik i ostrożnie wytrzyj tace grillowe. Wybierz program Kanapka i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia umieść dwa panini na grillu i zamknij go. Grilluj zgodnie ze swoimi preferencjami: „lekko upieczone” (kolor żółty), „grillowane” (kolor pomarańczowy) lub „chrupiące” (kolor czerwony). Weź dwa pozostałe panini i powtórz kroki.