Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Warzywa pieczone w kawie z sosem orzechowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • Na warzywa:

  • 400 g Kawa

  • 2 łyżka Sól

  • 10 cl Woda

  • 2 Pasternak

  • 8 Marchew

  • Na sos orzechowy:

  • 150 g Orzech laskowy

  • 10 cl Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Ocet balsamiczny

  • 4 cl Kawa

  • Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Orzechy laskowe ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Po upieczeniu orzechów odłóż je na bok i zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.

  • 150g Orzech laskowy

Etap 2 /7

W miseczce wymieszaj zmieloną kawę, grubą sól i wodę.

  • 400g Kawa
  • 2łyżka Sól
  • 10cl Woda

Etap 3 /7

Umyj warzywa. Na blachę do pieczenia wyłóż trochę mieszanki ze zmielonej kawy, wyłóż warzywa i pokryj je pozostałą ilością mieszanki. Piecz 2 godziny.

  • 2 Pasternak
  • 8 Marchew

Etap 4 /7

Do blendera włóż połowę orzechów laskowych i pozostałe składniki. Zamknij pokrywę i miksuj na maksymalnej prędkości przez 1 minutę.

  • 150g Orzech laskowy
  • 10cl Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Ocet balsamiczny
  • 4cl Kawa
  • Sól

Etap 5 /7

Pozostałą część orzechów laskowych drobno posiekaj.

  • 150g Orzech laskowy

Etap 6 /7

Gdy warzywa będą upieczone, wyjmij je i natrzyj. Pokrój na ćwiartki.

  • 2 Pasternak
  • 8 Marchew

Etap 7 /7

Ułóż je na talerzach, posyp pokruszonymi orzechami laskowymi i podawaj z sosem orzechowym.