Warzywa pieczone w kawie z sosem orzechowym
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.Czas przygotowania 
- 0 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
4 osób
- Na warzywa: 
- 400 g Kawa 
- 2 łyżka Sól 
- 10 cl Woda 
- 2 Pasternak 
- 8 Marchew 
- Na sos orzechowy: 
- 150 g Orzech laskowy 
- 10 cl Oliwa z oliwek 
- 1 łyżka Ocet balsamiczny 
- 4 cl Kawa 
- Sól 
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Orzechy laskowe ułóż na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut. Po upieczeniu orzechów odłóż je na bok i zmniejsz temperaturę piekarnika do 150°C.
Etap 2 /7
W miseczce wymieszaj zmieloną kawę, grubą sól i wodę.
Etap 3 /7
Umyj warzywa. Na blachę do pieczenia wyłóż trochę mieszanki ze zmielonej kawy, wyłóż warzywa i pokryj je pozostałą ilością mieszanki. Piecz 2 godziny.
Etap 4 /7
Do blendera włóż połowę orzechów laskowych i pozostałe składniki. Zamknij pokrywę i miksuj na maksymalnej prędkości przez 1 minutę.
Etap 5 /7
Pozostałą część orzechów laskowych drobno posiekaj.
Etap 6 /7
Gdy warzywa będą upieczone, wyjmij je i natrzyj. Pokrój na ćwiartki.
Etap 7 /7
Ułóż je na talerzach, posyp pokruszonymi orzechami laskowymi i podawaj z sosem orzechowym.

