Wegańskie muffiny waniliowe
- Całkowity czas 55 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
30 g Mąka
300 g Mąka
75 g Mąka gryczana
3 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Soda oczyszczona
90 g Mąka z migdałów
210 g Drobny brązowy cukier
540 ml Mleko sojowe
120 ml Olej
45 ml Sok z cytryny lub biały ocet
3 Wanilia
3 szczypta Sól
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W małym rondlu przygotuj mąkę z olejem, stale mieszając, aż olej lekko się zagotuje. Dodaj mleko sojowe, nasiona ze strączka wanilii i sól. Mieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje. Wyłącz palnik.
30g Mąka 540ml Mleko sojowe 120ml Olej 3 Wanilia 3szczypta Sól
Etap 2 /6
Dodaj cukier i mąkę migdałową, mieszając aż do stopienia cukru. Wlej do dużej miski. Wstaw masę do lodówki na około 10 minut, aby ją schłodzić.
90g Mąka z migdałów 210g Drobny brązowy cukier
Etap 3 /6
Przesiej razem resztę mąki, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodaj przesiane składniki i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji masy. Dodaj sok z cytryny.
300g Mąka 75g Mąka gryczana 3łyżeczka Proszek do pieczenia 1łyżeczka Soda oczyszczona 45ml Sok z cytryny lub biały ocet
Etap 4 /6
Wlej masę równomiernie do każdej formy, a następnie włóż je do Cake Factory.
Forma na 6 muffinek
Etap 5 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje
Etap 6 /6
Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.