Wegańskie muffiny waniliowe - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegańskie muffiny waniliowe

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

3 porcje

  • 30 g Mąka

  • 300 g Mąka

  • 75 g Mąka gryczana

  • 3 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

  • 90 g Mąka z migdałów

  • 210 g Drobny brązowy cukier

  • 540 ml Mleko sojowe

  • 120 ml Olej

  • 45 ml Sok z cytryny lub biały ocet

  • 3 Wanilia

  • 3 szczypta Sól

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W małym rondlu przygotuj mąkę z olejem, stale mieszając, aż olej lekko się zagotuje. Dodaj mleko sojowe, nasiona ze strączka wanilii i sól. Mieszaj energicznie, aż masa zgęstnieje. Wyłącz palnik.

  • 30g Mąka
  • 540ml Mleko sojowe
  • 120ml Olej
  • 3 Wanilia
  • 3szczypta Sól

Etap 2 /6

Dodaj cukier i mąkę migdałową, mieszając aż do stopienia cukru. Wlej do dużej miski. Wstaw masę do lodówki na około 10 minut, aby ją schłodzić.

  • 90g Mąka z migdałów
  • 210g Drobny brązowy cukier

Etap 3 /6

Przesiej razem resztę mąki, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodaj przesiane składniki i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji masy. Dodaj sok z cytryny.

  • 300g Mąka
  • 75g Mąka gryczana
  • 3łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1łyżeczka Soda oczyszczona
  • 45ml Sok z cytryny lub biały ocet

Etap 4 /6

Wlej masę równomiernie do każdej formy, a następnie włóż je do Cake Factory.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 5 /6

Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje

Etap 6 /6

Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.