Wegańskie waniliowe muffinki - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegańskie waniliowe muffinki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

3 porcje

  • 30 g Mąka

  • 300 g Mąka

  • 75 g Mąka gryczana

  • 3 łyżeczka Proszek do pieczenia

  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

  • 90 g Mąka migdałowa

  • 210 g Cukier

  • 540 ml Mleko sojowe

  • 120 ml Olej

  • 45 ml Sok z cytryny lub ocet biały

  • 3 Wanilia

  • 3 szczypta Sól

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

W małym rondelku ugotuj mąkę na oleju, ciągle ubijając, aż olej lekko się zagotuje. Dodaj mleko sojowe, nasiona laski wanilii i sól. Energicznie ubijaj, aż mieszanina zgęstnieje. Wyłącz palnik.

  • 30g Mąka
  • 540ml Mleko sojowe
  • 120ml Olej
  • 3 Wanilia
  • 3szczypta Sól

Etap 2 /6

Dodaj cukier i mąkę migdałową i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Masę wlej do dużej miski. Wstaw do lodówki na około 10 minut do ostygnięcia.

  • 90g Mąka migdałowa
  • 210g Cukier

Etap 3 /6

Resztę mąki przesiej razem, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do pierwszej mikstury dodaj przesiane składniki i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Dodaj sok z cytryny.

  • 300g Mąka
  • 75g Mąka gryczana
  • 3łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1łyżeczka Soda oczyszczona
  • 45ml Sok z cytryny lub ocet biały

Etap 4 /6

Wlej mieszaninę po równo do każdej formy, a następnie umieść je w Cake Factory.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 5 /6

Uruchom podany program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie

Etap 6 /6

Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.