Wegańskie waniliowe muffinki
- Całkowity czas 55 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
3 porcje
30 g Mąka
300 g Mąka
75 g Mąka gryczana
3 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżeczka Soda oczyszczona
90 g Mąka migdałowa
210 g Cukier
540 ml Mleko sojowe
120 ml Olej
45 ml Sok z cytryny lub ocet biały
3 Wanilia
3 szczypta Sól
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W małym rondelku ugotuj mąkę na oleju, ciągle ubijając, aż olej lekko się zagotuje. Dodaj mleko sojowe, nasiona laski wanilii i sól. Energicznie ubijaj, aż mieszanina zgęstnieje. Wyłącz palnik.
Etap 2 /6
Dodaj cukier i mąkę migdałową i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Masę wlej do dużej miski. Wstaw do lodówki na około 10 minut do ostygnięcia.
Etap 3 /6
Resztę mąki przesiej razem, mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do pierwszej mikstury dodaj przesiane składniki i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Dodaj sok z cytryny.
Etap 4 /6
Wlej mieszaninę po równo do każdej formy, a następnie umieść je w Cake Factory.
Etap 5 /6
Uruchom podany program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie
Etap 6 /6
Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.