Wiejska tarta z cukinią
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 12 min.
Czas przygotowania - 58 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 Małe cukinie
3 goździk Czosnek
0.5 Cytryna
2 łyżeczka Posiekany tymianek lub zioła prowansalskie
1 łyżka Oliwa z oliwek
200 g Świeży ser kozi (lub serek śmietankowy)
1 łyżka Bułka tarta
Sól, pieprz
1 Ciasto francuskie
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj i pokrój cukinie na plasterków o grubości 0,5 cm. Obierz i zmiażdż ząbki czosnku, zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wymieszaj z połową tymianku, połową oliwy z oliwek, serkiem homogenizowanym, bułką tartą, solą i pieprzem.
Etap 2 /5
Wsuń tacę do pizzy na górną półkę Easy Fry Oven & Grill. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb GRILL na 200°C i nagrzewaj przez 13 minut.
Etap 3 /5
Wytnij arkusz papieru do pieczenia o takiej samej wielkości co taca do pizzy. Na arkuszu rozwałkuj ciasto francuskie, korzystając z niego jak z wzornika. Weź widelec i nakłuj ciasto, na środku rozsmaruj serową masę, ale nie wychodź poza krawędzie papieru do pieczenia. Na wierzchu umieść plasterki cukinii, posyp pozostałym tymiankiem, polej resztą oliwy, a następnie zwiń krawędzie ciasta nad nadzieniem upewniając się, że tarta nie wychodzi poza granice papieru.
Etap 4 /5
Po rozgrzaniu tacy wsuń na nie ciasto na papierze do pieczenia i umieść ją na środkowej półce Easy Fry Oven & Grill. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb PIZZA na 190°C i piecz przez 20 minut.
Etap 5 /5
Po upływie 20 minut wyjmij tacę z Easy Fry Oven & Grill i ostrożnie usuń papier za pomocą szpatułki. Włóż tacę z powrotem do piekarnika, zamknij drzwiczki, aby wznowić program, ale zmniejsz temperaturę do 180°C.