Wieprzowina z warzywami po azjatycku wg gajdulka.home
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g Łopatki wieprzowej
250 g Mieszanki chińskiej
60 ml Sosu sojowego ciemnego
50 g Cukru białego
15 g Mąki kukurydzianej
2 łyżka Octu jabłkowego
1 łyżka Syropu z agawy
10 g Startego imbiru
1 Ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
40 ml Wody (do sosu)
200 ml Wody (do gotowania)
100 g Makaronu chow mein (waga przed ugotowaniem)
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki.
Etap 2 /5
Mięso pokrój w cienkie małe plasterki lub paski. Podsmaż chwilę w urządzeniu (około 1 minuty) do zarumienienia (mieszaj w trakcie).
Etap 3 /5
Mięso przełóż do koszyka do gotowania na parze. Koszyk włóż do urządzenia i wlej 200 ml wody. Gotuj pod ciśnieniem (ekspres) 7 minut.
Etap 4 /5
W tym czasie przygotuj sos oraz makaron. Sos: w miseczce wymieszaj 40 ml wody, mąkę kukurydzianą, sos sojowy, cukier biały, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka syropu z agawy, starty imbir, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Makaron: wrzuć do gotującej osolonej wody i gotuj około 5 minut.
Etap 5 /5
Przygotowane mięso włóż z powrotem do misy urządzenia. Dorzuć mieszankę warzywną. Wymieszaj i podsmażaj około 1 minuty. Wlej sos, mieszaj i podgrzewaj około 1 minuty.